Jos D’Haese (PVDA) wordt lijsttrekker in Antwerpen

Er komt een verandering op de PVDA-lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen. Jos D’Haese, die vooral dankzij sociale media een grote achterban verwierf, zal de lijst trekken in plaats van de minder bekende Ben Duppen. Dit komt door de sterke prestatie van D’Haese bij de Vlaamse parlementsverkiezingen.

PVDA deed het erg goed in Antwerpen bij de Vlaamse parlementsverkiezingen. De partij haalde 22,5 procent van de stemmen en werd daarmee de tweede grootste partij van Antwerpen. Jos D’Haese, die de Vlaamse lijst trok, kreeg in de stad maar liefst 36.905 voorkeurstemmen, waarmee hij de populairste politicus werd, zelfs voor Tom Van Grieken van Vlaams Belang.

Logische keuze

Het is dan ook logisch dat D’Haese nu de lijsttrekker wordt voor de gemeenteraadsverkiezingen. Eerder werd aangekondigd dat Ben Duppen de lijst zou trekken, maar dat is nu veranderd. Peter Mertens van PVDA legt uit: “Na 9 juni en met 22,9 procent in de stad zaten we in een andere situatie”. Duppen zal nu chef van de studiedienst worden en coördineren bij het aannemen van extra personeel. PVDA wil namelijk 100 extra medewerkers aannemen om de verkozen leden in de verschillende parlementen te ondersteunen.

D’Haese wil zichzelf niet meteen tot kandidaat-burgemeester uitroepen. “We willen vooral een goede campagne voeren. We zijn als partij de uitdager van N-VA. De postjes zien we achteraf”, zegt hij.

Samenwerken tegen N-VA

PVDA blijft ook gesprekken voeren met Groen en Vooruit om als blok op te komen tegen Bart De Wever van N-VA als burgemeester. Er is een positief gesprek geweest met Groen-lijsttrekker Bogdan Vandenberghe. Met Vooruit verlopen de gesprekken moeizamer. Vooruit ziet meer in een kartellijst met alleen Groen om zo direct tegen PVDA in te gaan.

Of D’Haese ook burgemeester wil worden van de grootstad houdt hij voorlopig nog in het midden. “Dat wachten we voorlopig nog af”, klinkt het. De gemeenteraadsverkiezingen gaan door op 13 oktober.

Meer
Lees meer...