K-popconcert ‘Music Bank in Madrid’ dreigt volledig in het water te vallen door beslissing Real Madrid

Het grootschalige K-popconcert Music Bank in Madrid dat gepland staat om op zaterdag 12 oktober door te gaan in het Santiago Bernabéu Stadium dreigt afgelast te worden. En daar heeft de organisatie van het concert niets mee te maken. Het gaat namelijk om een beslissing van de voetbalploeg Real Madrid die roet in het eten strooit.

De Zuid-Koreaanse muziekshow Music Bank van de zender KBS ging dit najaar opnieuw naar Europa komen. Na twee keer in Parijs (in 2012 en 2023), een keer in Berlijn (in 2018) en een passage in Antwerpen eerder dit jaar, was het nu de beurt aan Madrid om verschillende K-popgroepen te ontvangen. Maar dat concert dreigt nu volledig in het water te vallen.

Music Bank in Madrid

Music Bank in Madrid werd enkele maanden geleden aangekondigd en de ticketverkoop is dus ook al lang achter de rug. Voor de show zullen K-popartiesten ENHYPEN, aespa, BOYNEXTDOOR, RIIZE, NMIXX, KISS OF LIFE, MAMAMOO+ en P1Harmony afzakken naar de Spaanse hoofdstad om daar enkele van hun hits te brengen.

Het concert zou doorgaan in het Santiago Bernabéu Stadium in Madrid, maar die locatie zorgt nu voor problemen. Het gaat namelijk om het stadium van Real Madrid, dat onlangs een drastische beslissing maakte.

Real Madrid

Het Santiago Bernabéu Stadium is gelegen in een buurt waar ook heel wat mensen wonen en die mensen zijn beginnen klagen over geluidsoverlast. Daarom besloot Real Madrid op 13 september om alle muziekconcerten in het stadium tot maart 2025 te schrappen of te verplaatsen naar een latere datum. Bij de getroffen concerten is dus ook Music Bank in Madrid.

Door de concerten af te gelasten of te verplaatsen, kan Real Madrid nu aanpassingen doen aan het stadium. Daardoor zal het stadium wel aan de geluidsnormen voldoen en kunnen er opnieuw concerten doorgaan, zonder dat de buurtbewoners hier overlast van ondervinden. Maar de plotse beslissing komt natuurlijk zeer ongelegen voor de concertorganisatoren die concerten planden in het stadium in de komende maanden en de duizenden fans die al tickets kochten.

Reactie Music Bank

De organisatie van het K-popconcert, zowel de lokale organisatoren KANGOORU, S.L. en KOREAN POWER, A.I.E. en de Zuid-Koreaanse organisator de zender KBS, kan hier natuurlijk niet mee lachen en deelde al een uitgebreid statement in het Koreaans, Engels en Spaans. In het statement hekelt de organisatie het gebrek aan communicatie. Ze lieten weten dat ze op 13 september (minder dan een maand voor de datum van het concert) te horen kregen dat alle concerten in het Santiago Bernabéu Stadium geschrapt zouden worden. Ze vernamen dit nieuws echter niet rechtstreeks van Real Madrid, maar moesten het net zoals de rest van de wereld lezen in de media. “Dat is een zeer shockerende en onbegrijpelijke beslissing”, klinkt het.

In het statement, dat verscheen op 19 september, laat de organisatie ook weten dat ze nog steeds geen extra informatie of verontschuldigingen kregen van Real Madrid. “Deze actie is nog oneerlijker”, laat KBS Music Bank weten. Vervolgens haalt het statement de vele fans aan die teleurgesteld zijn door de beslissing. Het gaat om duizenden fans uit 87 verschillende landen. KBS verwijst hier ook naar de online petitie, Permitir que el “Music Bank” 2024 se realice, die ondertussen al meer dan 14.000 handtekeningen verzamelde. Tot slot halen ze ook de artiesten aan die bereid waren om 20 uur te vliegen naar Spanje om hun fans te ontmoeten.

Eisen

Het statement besluit met een reeks eisen. In de eerste plaats eist de organisatie een duidelijke uitleg én verontschuldigingen van Real Madrid, niet enkel aan henzelf, maar ook aan de teleurgestelde fans en artiesten.

De tweede eis gaat over de ethische en financiële verantwoordelijkheid. Die ligt volgens KBS volledig bij Real Madrid. “Het Music Bank team investeerde al veel tijd en geld om het concert te kunnen laten doorgaan in het Santiago Bernabéu Stadium. Wij menen dat Real Madrid de verantwoordelijkheid moet dragen voor de schade aan het imago van de ‘Music Bank World Tour’, waar we al 15 jaar hard aan werkten.”

De derde en laatste eis gaat over het vinden van een nieuwe datum. “We hebben de bereidwilligheid en mogelijkheid om er alles aan te doen om de fans niet teleur te stellen. Zo kunnen we het concert aanpassen (of inkorten) om geluidsoverlast te minimaliseren.”

Het concert is dus nog niet volledig afgelast en KBS wil in overleg met Real Madrid op zoek gaan naar een oplossing om het concert op zaterdag 12 oktober door te laten gaan. Op de officiële website wordt dan ook nog steeds afgeteld naar deze datum.

Lees hier het volledige statement van Music Bank:

Meer
Lees meer...