‘Kamp Waes’: Vermoeidheid slaat genadeloos toe tijdens observatie

Kamp Waes is toe aan z’n finale beproeving. Daarbij moeten de vijf overgebleven kandidaten een missie tot een goed einde brengen. Nadat die missie in de vorige aflevering uit enkele heldhaftige acties op zee bestond, kwam het gevaar nu van een heel andere kant: de verveling én vermoeidheid. En dat zal grote gevolgen hebben voor de rest van de training.

We naderen het einde van Kamp Waes. In de aflevering van gisteren, de zevende al, was te zien hoe Sara, Lode, Jolan, Kaat en Dries hun observatie verderzetten. Maar de vijand kwam deze keer niet van de “terroristen” die ze in de gaten moesten houden, maar wel van de vermoeidheid die bikkelhard toesloeg.

Vermoeidheid

Het tweede deel van operatie Polet Shmelya bestond uit een avond, nacht en voormiddag observeren. Maar de kandidaten hadden de nacht daarvoor op zee doorgebracht en hadden dus nog geen moment kunnen slapen en dat begon zwaar door te wegen. Het basiskamp, het zogenaamde LUP, werd telkens bemand door drie deelnemers, waarvan er twee konden uitrusten. In het observatiekamp, het OP, moesten er altijd twee mensen aanwezig zijn om de vijand te observeren.

Maar ’s nachts liep het helemaal mis. In het LUP kregen ze de boodschap dat ze nog extra trackers moesten gaan halen in het bos. Dit was een taak die perfect door één persoon uitgevoerd kon worden, maar toch trokken Dries, Kaat en Lode er samen op uit. Daardoor werd er later dan gepland gewisseld en was vooral Jolan doodop.

Nadat Jolan amper een uur geslapen had, kreeg hij de taak om in het donker de wacht te houden op het LUP, maar hij viel in slaap. Daardoor moesten Lode en Sara (die nog steeds geen moment geslapen had) vanuit het OP een nieuwe opdracht alleen uitvoeren. Normaal moest dit gebeuren door de mensen op het LUP, maar daar lag iedereen te slapen. De opdracht werd uiteindelijk, vooral dankzij een onvermoeibare Sara, tot een goed einde gebracht.

Kaat en Dries

Uiteindelijk werd Jolan dan toch wakker in het LUP, maar hadden ze opnieuw een wissel gemist. Kaat en Dries arriveerden een half uur later dan gepland op het OP, waardoor Sara en Lode eindelijk konden gaan, slapen. Maar de saaie observatietaak zorgde meteen voor vermoeidheid bij Kaat en Dries.

Daardoor vielen broer en zus in slaap en misten ze een deel van een belangrijk observatiemoment. Fly kon hier allemaal niet om lachen en besloot dat Kaat en Dries gestraft zullen worden in het volgende deel van de opdracht: de ontvoering en ondervraging. Dit deel was gepland, maar wie er ontvoerd zou worden, stond nog niet vast. De “eer” was dus weggelegd voor de Borstlapjes, die hardhandig werden meegenomen naar een nog geheime locatie waar hen nog enkele zware uren te wachten staan. De andere drie deelnemers zullen worden bijgestaan door Ralph en Adri om Kaat en Dries terug te vinden. Al zullen ze daarvoor dus nóg wel wat uren wakker moeten blijven.

Bekijk hier het moment waarop Fly de beslissing maakt:

Kamp Waes is elke zondag om 20 uur te zien op VRT 1 en online via VRT MAX.

Meer
Lees meer...