Online shoppen zit tegenwoordig in de lift. Iedereen kan met zijn smartphone iets bestellen en de dag nadien zit het al in de bus. Maar er zijn daar ook negatieve gevolgen aan, zoals de impact op het verkeer en milieu.
Een bedrijf uit Londen, Magway, denkt de oplossing te hebben voor het fileprobleem. Een groot deel van de file is te wijten aan pakjesbezorgers. Zij zijn de meeste tijd van de dag op de baan. Maar wat als alles nu ondergronds gebeurt? Met dat idee begonnen Rupert Cruise, een ingenieur die meewerkte aan Elon Musks Hyperloop, en Phill Davies, een zakelijke expert, aan een nieuw bedrijf.
Hun idee is om via kleine tunnels of pijpen de pakjes te versturen. Zo kan er een ondergronds netwerk ontstaan, waar we bovengronds geen last van hebben. Veel mensen geloven blijkbaar wel in het idee, want ze hebben onlangs 1,5 miljoen euro opgehaald met hun crowdfunding.
72.000 pakjes per uur
Een grote troef van hun project is de snelheid waar ze op doelen. Wanneer het systeem volledig op punt staat, zou het in staat moeten zijn om 72.000 pakjes per uur te leveren. Dat aan een snelheid van 90 km per uur. Ze gebruiken een gelijkaardige technologie als de Hyperloop, maar op een kleinere schaal. De diameter van een buis is 90 cm, genoeg voor kleine aankopen.
Prijzig
Een nadeel aan het systeem is de prijs. Er is meer dan 1 miljoen euro nodig per kilometer. Dat houdt de oprichters niet tegen om verder te werken. Ook de Britse overheid investeerde in het project, met een bijdrage van bijna 800.000 euro.
Hun eerste doelstelling is het maken van korte routes tussen luchthavens en verdeelcentra. Hun verwachting is om tegen 2023 te starten met de uitbouw van een pijpleidingsnetwerk. Ze mikken ook op een internationaal publiek, misschien is België wel de volgende?