In het kort
- Onderzoekers hebben ontdekt dat bij het kauwen op kauwgom microplastics vrijkomen bij elke kauwbeweging.
- Blootstelling aan microplastic zou kunnen bijdragen aan een toename van darm- en longkanker.
- Het onderzoek stelt voor om langer te kauwen. Hierdoor hebben de microplastics meer tijd om vrij te komen voordat ze worden doorgeslikt.
Liefhebbers van kauwgom zouden hun gewoonte wel eens kunnen heroverwegen nadat een nieuw onderzoek een verrassend verband tussen deze populaire lekkernij en het risico op kanker aan het licht bracht.
Microplastics
Onderzoekers ontdekten dat kauwgom, vanwege de polymeerbasis, bij elke kauwbeweging kleine plastic deeltjes afgeeft. Het is zelfs zo dat de gemiddelde kauwgomliefhebber jaarlijks het equivalent van 15 creditcards aan plastic binnenkrijgt.
Een studie gepubliceerd in het tijdschrift Environmental Science & Technology ontdekte dat elke gram kauwgom tot 637 microplastic deeltjes kan vrijgeven, waarvan de meeste vrijkomen binnen de eerste acht minuten van het kauwen. Interessant is dat zowel synthetische als natuurlijke kauwgom vergelijkbare hoeveelheden van deze kleine plastic deeltjes vrijgaf.
Verband met kanker
Hoewel het verband tussen microplastics en kanker nog niet definitief bewezen is, suggereren honderden onderzoeken een mogelijk verband. Onlangs suggereerden Californische onderzoekers zelfs dat blootstelling aan microplastic zou kunnen bijdragen aan een toename van darm- en longkanker.
De hoofdonderzoeker, professor Sanjay Mohanty van UCLA, benadrukt dat het niet de bedoeling is om mensen te alarmeren. “We weten niet of microplastics onveilig zijn,” legt hij uit. “Er zijn nog geen proeven op mensen gedaan. Maar we weten dat we in ons dagelijks leven aan plastic worden blootgesteld, en dat wilden we onderzoeken.”
De onderzoekers suggereren om langer te kauwen in plaats van kauwgom weg te gooien zodra de smaak vervaagt. Hierdoor hebben de microplastics meer tijd om vrij te komen voordat ze worden doorgeslikt.