Iedereen verwacht dat het Waalse gewest en de Waals-Brusselse federatie binnenkort een regering hebben. Maar de vraag is wie erin stapt.
Wat gebeurt er precies? De onderhandelingen tussen PS, MR en Ecolo lopen naar een eindfase. Nog één week en de zaak is rond, zo horen we van verschillende kanten. En dan is er nog een korte week om partijcongressen te organiseren en een cruciale vertrouwensstemming op 13 september. Dan zouden de regeringen klaar zijn op 14 september, de dag van de Waalse feesten, les Fêtes de Wallonie. Dan kan feestelijk, op een mooie septemberzaterdag, de nieuwe regering staan blinken op de foto.
De details: Het is ondertussen wel duidelijk dat het een formule met drie wordt. Maar hoe zit het precies in elkaar voor de posten?
- De PS heeft recht op de minister-president van Wallonië en in principe ook op die van de Waals-Brusselse gemeenschap. Ze is immers de grootste partij.
- Mogelijks laat ze wel de leiding van de Waals-Brusselse gemeenschap aan iemand van de MR. In tegenstelling tot Vlaanderen, waar Gewest en Gemeenschap samen één regering hebben, heeft Franstalig België die verschillende regeringen behouden. Een inflatie aan ministers is het gevolg
- De PS heeft recht op drie ministers in de Waalse regering, en twee in de gemeenschapsregering. De MR heeft er ook drie in de Waalse en twee in de andere. Ecolo tenslotte heeft twee Waalse posten en één in de gemeenschapsregering.
- Eén derde van de ministers is verplicht een vrouw.
In de wandelgangen? Tja, de zenuwachtigheid bij velen is groot. Het is money time voor een heel pak politieke carrières in Franstalig België. Want het verschil tussen ‘gewoon’ parlementslid of minister, met bevoegdheden, een kabinet, medewerkers, een chauffeur met wagen, een kok… het is en blijft toch groot.
Grappig om weten: Quasi alle Waalse onderhandelaars gaan niet zelf in de regering. Paul Magnette (PS) kan zo’n post niet combineren met z’n functie als burgemeester van Charleroi. Charles Michel (MR) trekt naar Europa. Willy Borsus is de gedroomde opvolger van Michel als voorzitter van de MR. En Jean-Marc Nollet blijft zeker voorzitter van zijn Ecolo. Alleen over één man blijft het vaag: formateur Elio Di Rupo.
De grote vraag: Wel, wat iedereen wil weten, is wat Di Rupo zelf gaat doen. Stapt hij zelf in die regering, en laat hij het leiderschap van de PS aan eeuwige kroonprins Paul Magnette, eindelijk? Of schuift hij toch iemand anders, jonger in, en gaat hij zelf als voorzitter verder federaal onderhandelen?
Om rekening mee te houden: In het eerste scenario zal Magnette z’n greep op de partij versterken en er alles aan doen om ook federaal een linkse regering op de been te brengen. Zoals gekend is hij absoluut geen fan van de N-VA, en wil hij ten alle prijze de groenen meekrijgen, ook federaal. Maar indien Di Rupo PS-voorzitter blijft en zélf het federale ook gaat doen, wordt de kans plots veel groter dat er toch iets mogelijk wordt met de N-VA. Iedereen gaat er immers van uit dat Di Rupo wel degelijk wil ‘dealen’ met Bart De Wever (N-VA).
En nu? Niemand heeft voorlopig inzage in de denkwereld van Di Rupo. Maar de kans dat hij Magnette het federale niveau, ‘zijn’ niveau dat hij ooit als premier beheerste, zal gunnen, schatten we toch niet al te hoog in. Binnen een week is er meer duidelijkheid.