Kim Kardashian kan geen kinderen meer krijgen, maar haar familie heeft een oplossing, kan dat ook in België?

Kim Kardashian kan geen kinderen meer krijgen, maar haar familie heeft een oplossing, kan dat ook in België?

Triest nieuws voor Kim Kardashian: artsen hebben bevestigd dat de realityster geen kinderen meer mag krijgen. Maar Kardashian wíl eigenlijk nog wel een broertje voor Saint en North. Maar in een nieuwe clip voor de volgende aflevering van Keeping Up With The Kardashians zeggen zowel Kris als Kourtney dat ze ’t wel zien zitten om draagmoeder te worden voor Kim. 

Kim Kardashian mag op doktersadvies geen derde kind meer zelf op de wereld zetten. Mevrouw West had graag nog een broertje of zusje gehad voor Saint en North, maar dat hebben artsen nu dus genixed. Uiteraard bespreekt de realityster die problemen tijdens een aflevering van Keeping Up With The Kardashians.

En haar clan heeft ook meteen antwoorden voor haar: want zowel zus Kourtney als moeder Kris Jenner zien het zitten om draagmoeder te zijn voor een volgende telg in het Kardashian-West geslacht. Kris heeft bijvoorbeeld zelf geen vruchtbare eitjes meer, maar haar baarmoeder is wel nog in topconditie, liet ze weten op de show. “Als ik echt zeker zou zijn dat er dan een kindje wordt geboren dat gezond is, dan zou ik er geen twee seconden over moeten nadenken”, zegt zij.

Maar ook zus Kourtney heeft er een mening over. Ook zij wil blijkbaar wel zwanger worden voor haar zus. “Ik heb mezelf er al voor opgegeven. Je moet niet doen alsof je de enige Moeder Teresa hier bent”, zegt ze dan ook aan haar moeder.

Problemen om nog een kindje te krijgen

Kardashian leed tijdens haar eerste zwangerschap aan pre-eclampsie, zwangerschapsvergiftiging, een gevaarlijke ziekte die helaas wel vaker voorkomt bij zwangere vrouwen. Ze beviel dan ook zes weken te vroeg van dochtertje North. Omdat de placenta achteraf ook niet juist loskwam, ontstonden er problemen met haar baarmoeder.

De moeder van twee probeerde nog, na de geboorte van zoontje Saint, om de problemen met haar baarmoeder operatief te corrigeren, maar dat is dus niet gelukt. Een volgende zwangerschap wordt haar afgeraden.

In de Verenigde Staten kan je op zoek naar een draagmoeder in zo’n geval, maar in België is daar geen wettelijk kader voor. Hoewel het niet noodzakelijk illegaal is, doen niet alle ziekenhuizen het. In het UZ Gent, bijvoorbeeld, moet een ethisch comité beslissen. Dan was er ook nog de zaak van Baby D., die midden jaren 90 veel controverse veroorzaakte.

Baby D.

Het kindje (‘Donna’) werd toen door een Belgische draagmoeder gedragen voor Vlaamse wensouders. De draagmoeder kreeg echter ruzie met de wensouders, waar het kindje nochtans biologisch aan gelinkt was, en liet het meisje na de geboorte adopteren door Nederlandse wensouders. Het meisje, die nu 12 is, woont in Nederland.

Want voor problemen bij draagmoederschap is geen wettelijk kader. Altruïstisch draagmoederschap is toegestaan, dat wil zeggen dat de medische kosten terugbetaald worden, maar echt ‘kopen’ kan in België niet. In de Verenigde Staten is daar geen richtlijn rond. Of Kardashian voor draagmoederschap kiest, zien we ongetwijfeld op tv.

iStock

Gesponsorde artikelen