Kinderen levend verbrand bij bijzonder hevige uitbarsting van Fuego-vulkaan

Kinderen levend verbrand bij bijzonder hevige uitbarsting van Fuego-vulkaan

De Fuego (Spaans voor “vuur”) in Guatemala is uitgebarsten. Dat is een van de actiefste vulkanen in Centraal-Amerika. De Fuego, die ligt op zo’n veertig kilometer ten zuidwesten van Guatemala-Stad, spuwt lava en hete as uit. Er zijn al zeker 25 doden en honderden gewonden.

Vorig jaar maart barstte de Fuego ook al uit. Dit keer is de uitbarsting echter ernstiger, ook vanwege de wind die de vulkanische as richting de hoofdstad blaast. Volgens de rampenbestrijdingsdienst in het land is dit de heftigste uitbraak in de laatste vier decennia.

Een lavastroom is het dorpje Rodeo binnengestroomd. “De stroom trad buiten zijn oevers en liep het dorpje in. Er zijn daar gewonde, verbrande en dode mensen”, zei het hoofd van de hulpdiensten op de Guatemalteekse radio.

Vier mensen kwamen om het leven toen een huis vlam vatte door de hitte van de lavastroom. Twee kinderen verbrandden toen ze de uitbarsting bekeken vanaf een brug. Een slachtoffer werd gevonden door brandweerlieden en overleed later in de ambulance.

Guatemala-Stad, met 3 miljoen inwoners, bedreigd

Vanwege de vulkaanuitbarsting is het vliegveld van Guatemala-Stad gesloten. Door de vulkanische as in de lucht is vliegen gevaarlijk, omdat de as de werking van vliegtuigmotoren kan verstoren. Daarnaast ligt er veel as op de enige landingsbaan, waardoor die niet gebruikt kan worden.

De aswolk waait richting Guatemala-Stad, waar drie miljoen mensen wonen. De autoriteiten raden mensen daar aan om maskers te dragen.

De Fuego is een van de actiefste vulkanen in Centraal-Amerika. De stratovulkaan ligt niet ver van de toeristische stad Antigua Guatemala. De laatste grote eruptie was in februari 2015. Ook toen sloot het internationale vliegveld van Guatemala-Stad vanwege de as die werd uitgestoten.

60 per jaar

Wereldwijd zijn er gemiddeld zestig vulkaanuitbarstingen per jaar. Soms gaat het om vulkanen die geregeld uitbarsten, zoals de Fuego, en soms komt een uitbarsting onverwacht.

Sinds het jaar 1500 zijn zo’n 280.000 mensen omgekomen bij vulkaanuitbarstingen. 170.000 daarvan kwamen om bij slechts zes uitbarstingen.

Sinds 2000 hebben vulkanen rond de 2.000 levens geëist. De meeste doden vielen door vulkanische modderstromen in de Filipijnen, lavastromen in de Democratische Republiek Congo en vulkanische projectielen in Japan. Vorig jaar kwamen daar nog drie toeristen om het leven toen ze in een vulkanische krater vielen.

Gesponsorde artikelen