Klimaattop: nog geen drie dagen bezig en het zit al muurvast

“Er zit nog weinig beweging in de onderhandelingen” melden Duitse en Amerikaanse onderhandelaars op de derde dag van de klimaattop in Parijs. Vooral India ligt dwars.

Vooral de financiën blijken een struikelblok, melden de Amerikaanse onderhandelaars. De belangrijkste industrielanden hebben toegezegd bijdragen aan ontwikkelingslanden tot 2020 met 100 miljard dollar (bijna 95 miljard euro) te verhogen om de gevolgen van de klimaatverandering op te vangen. Maar voor de tijd daarna vragen landen, zoals de eilandengroepen die door de stijgende zeespiegel worden bedreigd, meer geld.

Ook India zou erg dwars liggen. Het land beschuldigt de OESO ervan om niet eerlijk te zijn over het bedrag dat de rijke landen al aan de armere hebben gegeven om te strijden tegen klimaatopwarming. Sommige landen en The South Centre, de tegenhanger van de OESO met groeilanden, beschuldigen de OESO zelfs ervan “geld te hebben laten verdwijnen”.

“Where did the money go?”

Mariama Williams van The South Centre: “OECD data is not available. We would say to the OECD, if you have delivered so much money, why is the UN adaptation fund begging for money? Why is the fund for least developed countries empty? Where did the money go? This money should be new and additional and predictable. Where is it?”

Volgens Duitse onderhandelaars houden de landen “hun kruit droog” en verlopen de onderhandelingen langzaam. Zij hopen op politieke druk om de gesprekken een duwtje te geven.

Geste van Chinezen

China is ondertussen wel met een geste gekomen. Het maakte vandaag bekend dat het de vervuiling van de elektriciteitssector met maar liefst 60 procent wil verminderen tegen 2020. Die maatregel heeft meer te maken met de smog die de afgelopen week echt onhoudbaar werd in onder meer Peking. Volgens een studie van Berkely Earth kost die smog nu al jaarlijks aan meer dan een miljoen Chinezen het leven.

China belooft ook de jaarlijkse CO2-uitstoot door kolencentrales tegen 2020 met 180 miljoen ton te verminderen. Dat lijkt veel, maar op een uitstoot van minstens 11 miljard ton is het ook weer niet zo spectaculair. Hoe China de emissies wil terugdringen is nog niet bekend.

Meer
Lees meer...