Koffieprijzen stijgen naar hoogste punt in 13 jaar: Wat is er aan de hand?

De prijs van koffie bereikt het hoogste niveau sinds 2011, en dat zal naar verwachting de komende maanden niet verbeteren. De oorzaak? Slechte weersomstandigheden in Brazilië, de grootste koffieproducent ter wereld, en een wereldwijd tekort aan koffiebonen. Voor koffieliefhebbers betekent dit dat hun favoriete kopje koffie flink duurder kan worden.

Brazilië, verantwoordelijk voor een groot deel van de wereldwijde koffieproductie, wordt geconfronteerd met extreme weersomstandigheden zoals droogte en vorst. Dit heeft een directe impact op de productie van arabicabonen, de populairste koffiebonen die vooral in New York worden verhandeld. Hierdoor is de prijs gestegen tot het hoogste punt in 13 jaar.

Het probleem beperkt zich echter niet alleen tot arabica. Ook robustabonen, die vooral in instantkoffie worden gebruikt, worden schaarser door tegenvallende oogsten in Vietnam, ’s werelds grootste producent van deze bonensoort. Deze combinatie van factoren duwt de prijzen wereldwijd omhoog.

Blijft de prijsstijging aanhouden?

Analisten verwachten dat de stijgende koffieprijzen zullen aanhouden tot het einde van 2024, met mogelijk zelfs verdere stijgingen in de eerste helft van 2025. De wereldwijde tekorten aan zowel arabica- als robusta-bonen zorgen ervoor dat de markt krap blijft, waardoor koffiebedrijven worden gedwongen hogere prijzen te hanteren.

Een bijkomende factor is de verhoogde vraag naar arabica-bonen bij grote koffieketens, die door de schaarste aan robusta moeten uitwijken naar deze duurdere variant. Dit zet nog meer druk op de prijzen.

Toekomst

Grote koffiebedrijven zoals JM Smucker Co in de VS en Pret A Manger in het Verenigd Koninkrijk hebben al gereageerd op de stijgende prijzen. JM Smucker Co verhoogde deze zomer zijn prijzen, terwijl Pret A Manger besloot zijn koffieabonnementsprogramma stop te zetten. Dit soort maatregelen kan de impact van de prijsstijgingen verder voelbaar maken bij de consument.

Naast de weersomstandigheden wordt de koffie-industrie ook geconfronteerd met strengere regelgeving. De nieuwe ontbossingsverordening van de Europese Unie kan leiden tot extra kosten voor koffieproducenten en branders, wat de prijsstijgingen nog verder kan verergeren. Leiders in de industrie, zoals Giuseppe Lavazza van het gelijknamige koffiemerk, verwachten dat deze regelgevingen de situatie alleen maar moeilijker zullen maken.

Meer
Lees meer...