Koppels hebben steeds minder seks en da’s de schuld van Netflix

We maken onszelf altijd wijs dat twee keer per week een goed gemiddelde is, maar uit onderzoek blijkt dat heel wat koppels tegenwoordig zelfs twee keer per maand niet meer halen. De onverwachtse boosdoener: Netflix!

Uit een onderzoek van het Nederlandse kenniscentrum Rutgers, dat de seksuele gezondheid van onze noorderburen bestudeert, blijkt dat veel Nederlandse koppels toch liever meer seks zouden hebben. Dat schrijft de Nederlandse Volkskrant.

Koppels, boven de 25 jaar, zouden nu nog gemiddeld drie keer per maand van bil gaan. In Vlaanderen dateren de meest recente cijfers uit 2013. Toen hadden koppels nog zo’n 1,2 keer seks per week.

Netflix = enorm aandeel vrije tijd

Toch zijn de meeste seksuologen niet verbaasd. Ze verwijzen naar streamingdiensten als Netflix, die een enorm aandeel van onze vrije tijd veroverd hebben. “Seks is nu slechts één van onze ontspanningsmogelijkheden geworden”, zegt seksuologe Rika Ponnet in de Volkskrant.

“Koppels gaan met twee uit werken, hebben al een rist activiteiten om af te werken en worden ook nog eens afgeleid door sociale media. Als ze dan ook nog eens series bingewatchen, wat op zich al vrij intensief is, zijn ze nadien te moe om nog iets te ondernemen.”

“Dat heeft iets merkwaardigs”, zegt Rik van Lunsen, arts-seksuoloog aan de Nederlandse Vereniging van Seksuologie. “De seksuele tevredenheid onder met name jonge vrouwen neemt al jaren toe. Aan de andere kant neemt de ontevredenheid over de frequentie toe.”

Dagen boordevol deadlines

Ook zouden koppels nu een veel te grote druk op zichzelf leggen om goede bedprestaties te leveren.

“Er worden steeds meer eisen gesteld aan jongvolwassenen”, zegt seksuologe Vera Steenhart. “Bijvoorbeeld op het gebied van werk. Als je dag boordevol deadlines zit en je ’s avonds ook nog een gezin met jonge kinderen hebt, dan wordt het best ingewikkeld om ook nog passie in je lijf op te brengen. Hormonaal gezien is fijne seks goed voor je lichaam, geest en welbevinden. Maar als je hoopt dat seks iedere keer het cijfer tien heeft, dan raak je vaak teleurgesteld.”

In de VS spreken ze al langer van een trend, waarbij jonge mensen steeds minder seks hebben. Zo hebben Amerikanen in vergelijking met eind jaren 90 gemiddeld zeven keer minder seks per jaar.

En zoals iedereen ondertussen wel weet: Japan is er het ergst aan toe. Zo bleek in 2017 dat de helft van de koppels daar gewoon nooit van de grond gaat. De belangrijkste oorzaak van die trend: lange werkuren.

Is Tinder killing it?

Het vroeger zo stoute begrip Netflix and chill betekent tegenwoordig dus Netflix and naps in plaats van Netflix and lovemaking. En dat terwijl het voor singles, die geen zin hebben in een nachtje alleen, steeds gemakkelijker is dankzij datingapps als Grindr, Tinder en Happn.

“Van de gebruikers die ook echt afspraakjes maken, zou ongeveer een vijfde er een seksuele ervaring aan overhouden”, zegt onderzoekster Elisabeth Timmermans in de kranten van De Persgroep. “Hoewel de pool aan singles om uit te vissen heel groot is, en de mogelijkheden voor snelle seks groot zijn, is seks toch niet het hoofddoel. Onderzoek heeft aangetoond dat 27 procent van de gebruikers die met anderen afspreken, via apps als Tinder een partner voor een relatie vinden.”

Volgens Timmermans zijn Tindergebruikers vooral op zoek naar intimiteit. Mensen die geen relatie hebben zouden daar een aanzienlijk tekort aan hebben. Het einde van ‘de relatie’ als instituut als het gevolg van datingapps is dus nog niet in zicht. Het verschil is wel dat je met een app sneller een andere partner kan gaan zoeken.

Het stoute is eraf

Na een lange werkdag verkiezen we dus Game of Thrones, The Crown of Stranger Things boven een stomende vrijpartij. Betekent dat dat we elkaar minder graag zien dan vroeger en minder voor elkaar over hebben?

Ponnet stelt dat je seks vandaag de dag het best kan vergelijken met kookprogramma’s: we kijken er graag naar, maar doen het steeds minder: “Al is seks natuurlijk veel beter voor je relatie dan samen series bekijken. Het zegt wel iets over de wijze waarop we vandaag leven. Laat ons eerlijk zijn, honderd jaar geleden hadden mensen weinig middelen om zich te ontspannen.” Vroeger zat seks ook meer in de verbodssfeer: “Die spanning wakkerde de interesse aan. Vandaag is het allemaal veel meer bespreekbaar.”

Meer
Lees meer...