Zit je in geldnood? Centen besparen is niet echt gemakkelijk, want tegenwoordig moet je écht voor alles betalen. Waar je het best op kan bezuinigen, verschilt natuurlijk van persoon tot persoon, maar er zijn wel enkele richtlijnen die van pas kunnen komen. Je zal het zien: even op je geld letten, kan wonderen doen.
1. Je verzekeringen
Eén van die grote geldzuigers is de verzekeringsportefeuille. Dat schrijft Business Insider. Vlamingen hebben de reputatie dat ze zoveel mogelijk risico’s willen uitsluiten. Maar is het wel nodig om voor alles een verzekering af te sluiten? De richtlijn van heel wat specialisten: sluit enkel verzekeringen af voor kosten die je niet zelf kan dragen. Ook zijn er verzekeringen met zoveel uitsluitingen dat je je afvraagt of ze nog wel de moeite waard zijn. Het beste voorbeeld: annuleringsverzekeringen die niet dekken voor kwesties die al aanwezig waren toen de verzekering vastgelegd werd. Toch kan je aan sommige verplichte kosten niet ontsnappen. Zo ben je in België onder andere verplicht om een autoverzekering af te sluiten.
2. Energie
Energie, nog zo’n gigantische kostvreter. Als je je huis of appartement goed isoleert, zal die energiefactuur al aanzienlijk naar beneden gaan, zeker als je in een ouder pand woont. Ook overstappen van enkel glas naar dubbel glas van HR++ kwaliteit is een aanrader.
Maar je moet niet altijd gaan verbouwen om geld uit te sparen. Zo zorgen tochtstrips, een brievenbusborstel en radiatorfolie ervoor dat de warmte langer in een kamer blijft. Je verbruikt dan dus minder energie en de aankoopprijzen van die producten zijn snel terugverdiend.
Bovendien kan het altijd handig zijn om eens uit te pluizen of je bij een andere leverancier misschien minder betaalt voor dezelfde formule. In de extreemste gevallen kan je dat tot vierhonderd euro per jaar opleveren.
3. Je auto
Veel bedrijven bieden hun werknemers de mogelijkheid om een auto te leasen. Een gemakkelijke optie, maar niet altijd de voordeligste. Het is altijd zinvol om te bekijken of een eigen auto financieel niet interessanter is.
Daarnaast kan je de autokosten drukken door de fiets te gebruiken voor kleinere afstanden zoals bijvoorbeeld een trip naar de supermarkt. Als je elke weekdag tien autokilometers minder aflegt, levert dat ongeveer 5 euro per week op. Na een jaar heb je dus zo’n 260 euro uitgespaard. Bovendien is het ook nog eens goed voor je gezondheid.
4. Je telefoonrekening
Als je overstapt naar een andere provider of een andere telefoonabonnement neemt, kan je dat jaarlijks tientallen euro’s opleveren. Hiervoor moet je vooral een goed inzicht hebben in je eigen belgedrag. Hang je vooral ’s avonds of in het weekend aan je telefoon? En hoe vaak bel je naar mobiele nummers? Er bestaat vast en zeker een abonnement dat helemaal op jou toegespitst is.
Een gouden tip om te besparen op je telefoonrekening: gebruik Whatsapp, Skype, e-mail of Facebook Messenger.
5. Kranten en tijdschriften
Ben jij geabonneerd op een krant? Dat kost je al snel 280 euro tot 450 euro per jaar. Bij weekbladen gaat het om 70 euro tot 200 euro per jaar. De besparingsmogelijkheden liggen hier dus voor het rapen. Je zou bijvoorbeeld voor een proefabonnement kunnen gaan, die zijn doorgaans veel goedkoper dan vaste abonnementen. Je zou dus tussen drie of vier kranten of een paar tijdschriften kunnen afwisselen en flinke besparingen kunnen boeken.
6. Je huis
Als de rente op je hypotheek een stuk hoger ligt dan de huidige hypotheekrente, kan het voordelig zijn je hypotheek over te sluiten. Je zal dan wel een boete moeten betalen. Een goede afweging is dus cruciaal voor je de knoop doorhakt.
7. Bankzaken
Hou altijd je centjes in het oog. Als het rentepercentage op je spaarrekening bijvoorbeeld steeds verlaagd wordt, is het misschien interessant om naar een andere bank over te stappen. Bij sommige banken kan je ook vragen om via e-mail verwittigd te worden als het rentepercentage gewijzigd wordt.
Je houdt best ook je betaalrekening in de gaten. Als daar heel wat geld op staat, kan je beter een deel overmaken naar je spaarrekening met een hogere rente. Anders verlies je een beetje door de inflatie en 1,2 procent vermogensrendementsheffing per jaar.
Als je moet lenen, sluit je trouwens best een persoonlijke lening of een consumentenkrediet af. De rente daarop is een stuk lager.
8. Stoppen met roken
Een pakje met 19 sigaretten kost in België tegenwoordig meer dan 5 euro. Voor de kettingrokers kan de kostprijs per week dus snel oplopen tot ongeveer 30 tot 35 euro. Dat is zo’n 1750 euro per jaar.