Te midden van een economische crisis: hoeveel kost de kroning van Charles III?

Het is algemeen bekend dat de Britten zeer gehecht zijn aan de kroon. We zullen zien hoezeer, wanneer ze de uiteindelijke prijs van Charles III’s kroning kennen.

Waarom is dit belangrijk?

Het Verenigd Koninkrijk bevindt zich meer dan enig ander land in een ernstige economische crisis. De inflatie is hoger dan elders, en volgens het IMF zal het VK de enige grote economie zijn die dit jaar een recessie zal doormaken, met een krimp van het bbp van 0,6 procent. Economische crisis of niet, het koningshuis is bereid om heel wat geld op tafel te leggen voor de kroning van Charles III.

In het nieuws: De kroning van Charles III dit weekend.

  • Buckingham Palace deelt geen officiële cijfers. Maar de BBC schat de kosten voor dit weekend op 50 tot 100 miljoen pond, oftewel 60 tot 115 miljoen euro. Dat is 2,4 miljoen euro per uur.
  • Koning Charles III wilde echter een bescheidener viering, met een “kortere”, “kleinere, minder dure en meer representatieve” ceremonie. Maar de ongeveer 2.000 VIP-gasten zullen onvermijdelijk vermaakt en gevoed moeten worden, en aan het concert met sterren in Windsor Gardens hangt ongetwijfeld een stevig prijskaartje vast.
  • In 1953 kostte de kroning van koningin Elizabeth 50 miljoen pond (omgezet naar de waarde van de Britse munt vandaag).
  • Het evenement wordt gefinancierd door de Britse overheid, en dus uiteindelijk door de belastingbetaler. Buckingham Palace draagt ook bij, maar maakt de cijfers nooit bekend.
  • Volgens een recente peiling van YouGov zijn belastingbetalers over het algemeen tegen de overheidsfinanciering: 51 procent vindt dat de kroning niet door de overheid moet worden gefinancierd, terwijl 18 procent geen mening heeft.
  • Bovendien zal 8 mei, een feestdag ter gelegenheid van de kroning, de Britse economie naar schatting 1,36 miljard pond kosten.

De Britse economie heeft het moeilijk

  • De Britse economie kampt nog steeds met een inflatie van 10,1 procent. Ter vergelijking: volgens geharmoniseerde Eurostat-cijfers is dat gemiddeld 7 procent in de eurozone en 3,3 procent in België.
  • Het bruto binnenlands product (bbp) van het Verenigd Koninkrijk ligt nog steeds ongeveer 0,6 procent onder het bbp van vóór de crisis (2019). Het is het enige G7-lid dat zich in die positie bevindt.
  • Tot slot stevent Verenigd Koninkrijk als enige grote economie af op een recessie van 5 opeenvolgende kwartalen.

Bonus: Luister naar UK-expert Harry De Paepe over de kroning van Charles, in The Morning Drive op Business AM.


(ns/as)

Meer
Lees meer...