KU Leuven-rector Luc Sels reageert geschokt op de reconstructie van de studentendoop van Reuzegom twee jaar geleden. Daarbij kwam de eerstejaarsstudent Sanda Dia om. Leden van de studentenclub Reuzegom hebben trouwens geprobeerd om alle sporen van de fatale doop te wissen.
Sels zei in de Mediahuis-kranten dat de dood van Sanda Dia voor hem de moeilijkste periode van de afgelopen drie jaar als rector was: “Emotioneel gezien was het een zware klap voor mij.”
Visolie drinken en levende vis eten
In de reportage werd afgelopen weekend de fatale doop van drie schachten bij studentenclub Reuzegom gereconstrueerd. Die vond plaats op 4 en 5 december 2018. Er was sprake van ernstig alcoholmisbruik, machtsmisbruik en fysieke mishandeling.
Op 5 december moesten de drie studenten mee naar een chalet in Vorselaar in de provincie Antwerpen. De schachtmeesters gooiden hen halfnaakt in een put vol ijskoud water. Daarna moesten ze liters visolie drinken, de kop van een levende aal afbijten en een goudvis inslikken. Sanda Dia stierf later die avond aan orgaanfalen. Voor de politie ter plaatse kwam, hadden de verantwoordelijke leden geprobeerd om alle sporen van hun machtsmisbruik te wissen.
Poging tot cover-up
Sels zegt dat er uit het strafdossier elementen naar boven komen die ook voor de KU Leuven nieuw zijn. Na het overlijden hield de studentenclub Reuzegom op te bestaan en kregen 17 leden vorig jaar een voorwaardelijke schorsing van de universiteit. Ze moesten ook 30 uur taakstraf uitvoeren, en een paper schrijven.
“De feiten die toen bekend waren, strookten niet met de principes van de universiteit”, zegt Sels nu hij weet over de cover-up-poging. “We hebben toen snel geschakeld en geopteerd voor maatregelen die werkten tot maatschappelijke integratie. Maar ik sluit niet uit dat dit nog herzien kan worden, en dat er toch nog andere stappen gezet worden.”
Bal in kamp raadkamer
De KU Leuven wacht de beslissing van de raadkamer op 4 september af die zal uitmaken of de verantwoordelijke Reuzegom-leden voor de rechter zullen moeten verschijnen om zich te verantwoorden voor de dood van Sanda Dia.
Sels wijst er ook op dat er in 2018 een nieuw doopcharter uitgewerkt werd dat door de studentenclubs ondertekend werd. Clubs die zich erbuiten plaatsen, riskeren een tuchtsanctie.
Wellicht geen dopen door corona
“Wat ik ook van studentendopen vind: de afspraak is dat ze binnen dit kader kunnen. Na de dopen in 2019 is geen enkele klacht tot bij mij gekomen. Ze verliepen in een andere sfeer”, stelt Sels.
De rector zegt ook dat hij zich niet kan voorstellen dat er tijdens de coronacrisis ook maar één studentendoop zal doorgaan: “Begin augustus zitten we onder meer hierover samen met de studentenvertegenwoordigers.”