KU Leuven-rector wil studierichting koppelen aan punten uit het middelbaar en ijkingsproef

KU Leuven-rector Luc Sels vindt het verontrustend dat heel wat studenten erg lang over hun studierichting doen. Daarom pleit Sels voor een systeem, waarbij de universiteit onder meer de studieresultaten uit het secundair onderwijs bekijkt. Hij wil een niet-bindende ijkingsproef koppelen aan het gemiddelde percentage én met de richting in het secundair onderwijs van een bepaalde student. Momenteel zijn er aan de KU Leuven enkel uitsluitende toelatingsproeven van kracht voor de richtingen Geneeskunde en Tandheelkunde en dat wil Sels voorlopig ook zo houden.

1 op de 3 studenten aan de KU Leuven haalt zijn academische bachelor niet binnen de drie jaar. Rector Luc Sels wil daar verandering in brengen. Hij wil achterhalen of studenten wel de juiste studierichting kiezen en voorkomen dat ze teveel hooi op hun vork nemen. Dat zegt hij op Radio 1.

De KU Leuven heeft nu al niet-bindende ijkingsproeven om studenten een idee te geven waar ze aan beginnen. Sels wil die proeven combineren met het gemiddelde percentage én met de richting in het secundair onderwijs om advies te geven.

Momenteel heeft de KU Leuven geen weet van iemands prestaties in het secundair onderwijs. Sels pleit om alle gegevens van het hele studietraject van een toekomstige student te mogen ontvangen: “Anders missen we informatie die richtinggevend kan zijn.”

KU Leuven

Niet bindend

De ijkingsproeven en maatregelen, die Sels voorstelt, zijn niet bindend en sluiten niets uit. Als een student nu niet in zo’n ijkingsproef slaagt, kan die dus toch aan een gewenste studierichting beginnen.

“Als een behaald percentage in het middelbaar onderwijs niet voldoende is voor een universitaire opleiding, dan moeten we dat signaal durven te geven”, zegt de rector nog. “De studenten beslissen nog altijd zelf. Maar we willen ze breder informeren en begeleiden. Je kunt gewoon empirisch vaststellen wat de slaagkans is van iemand die uit humane wetenschappen komt en industrieel ingenieur wil studeren.”

KU Leuven
Meer
Lees meer...