Kunnen NFT’s voor een revolutie zorgen in de gamesector?

NFT’s zijn tot op vandaag aan een stevige opmars bezig. De digitale hebbedingetjes op de blockchain zijn niet langer louter en alleen verzamelobjecten. Neen, de gamesector ziet veel meer potentieel in NFT’s.

Waarom is dit belangrijk?

Met de opkomst van NFT's bekijken almaar meer ontwikkelaars hoe ze de digitale hebbedingetjes kunnen introduceren in games. Vandaag bestaan er al enkele spellen waarmee je NFT's kunt verdienen. Veel game-ontwikkelaars pakken daarom graag uit met de leuze "Pay to earn", een knipoog naar de veelgebruikte gameterm "Pay to win." Maar dat lijkt niet altijd te kloppen. Bij sommige spellen moet je eerst zelf wat geld op tafel leggen alvorens je al spelend "rijk" kunt worden.

Een gedecentraliseerd systeem waarbij iedereen zelf over zijn digitale eigendom kan beschikken, blijft het belangrijkste uitgangspunt van alles wat te maken heeft met crypto. Wie bijvoorbeeld Bitcoins bezit, moet zich geen zorgen maken dat een centrale toezichthouder plotsklaps beslist om de waarde van de munt te beïnvloeden. Daar staat wel tegenover dat cryptomunten worden blootgesteld aan de marktwerking waarbij de prijs bepaald wordt door vraag en aanbod.

Meer dan financiële transacties

Desalniettemin hebben de cryptomunten al heel wat harten weten te veroveren. De cryptomarkt is momenteel zo’n 2.000 miljard dollar waard. Bitcoin blijft met een marktwaarde van ruim 815 miljard dollar de grootste cryptomunt op de markt. Al hebben beleggers almaar meer aandacht voor Ether, de cryptomunt die schuilgaat achter de blockchain Ethereum. Lucas Outumuro, hoofd onderzoek van blockchain-analysebedrijf IntoTheBlock, zei onlangs nog dat ETH volgend jaar wel eens 10.000 dollar waard kan zijn. Ook Goldman Sachs uitte zich recent nog positief over de toekomst van Ether. De Amerikaanse zakenbank is ervan overtuigd dat ETH in de toekomst de meest waardevolle blockchain op de markt zal zijn.

Waarom is dat? Veel analisten halen de toepassingen die mogelijk zijn op de blockchain van Ethereum aan als één van de voornaamste redenen waarom ze zo optimistisch zijn over de toekomst van die blockchain. Het is een mooi voorbeeld van hoe blockchains meer mogelijkheden bieden dan louter en alleen maar het verifiëren van financiële transacties. Denk onder meer aan defi en NFT’s.

NFT’s en Defi

NFT’s zijn als het ware digitale verzamelobjecten die verhandeld kunnen worden op de blockhain. Defi staat dan weer voor decentralized finance. Dat is een op blockchain gebaseerde vorm van financiering die niet afhankelijk is van centrale financiële tussenpersonen, zoals makelaars of banken. Ook verschillende andere blockchains bieden allerhande toepassingen aan.

NFT’s in games

Tot voor kort werden NFT’s voornamelijk gebruikt als digitale verzamelobjecten. Sinds de start van 2021 werden er al gastronomische bedragen op tafel gelegd voor allerhande NFT’s. Een non-fungible token van de eerste tweet van Jack Dorsey, de oprichter van Twitter, bracht bijvoorbeeld 2,9 miljoen dollar in het laatje. Maar de jongste maanden zien we dat ook game-ontwikkelaars dankbaar gebruikmaken van de mogelijkheden die blockchains zoals Ethereum bieden.

Het kaartspel Splinterlands is daar een mooi voorbeeld van. Die game draait op de blockchain Hive. Dat is een blockchain waarop al ruim 100 toepassingen zijn gebouwd. Cijfers van DappRadar leren dat Splinterlands recent de kaap van 280.000 dagelijkse spelers heeft gerond. Daarmee is het kaartspel momenteel de grootste NFT-game op de markt.

Eigenaar van de in-game objecten

BusinessAM ging aan de slag met Splinterlands om na te gaan in welke mate NFT-games de game-industrie kunnen revolutioneren. Een van de grootste troeven van zo’n spel werd meteen al duidelijk na enkele duels tegen andere spelers. De kaarten die je krijgt, door bijvoorbeeld te stijgen in rank, zijn meteen je eigendom. Je kan deze online verkopen op verschillende markten, waaronder één in het spel zelf. Door je kaarten te verkopen krijg je Dark Energy Cristal (DEC), de cryptotoken die in het spel gebruikt wordt. Met die token kan je op je beurt zelf kaarten kopen.

Je kan de DEC ook opslaan in je cryptowallet. Zodra je Splinterlands speelt, moet je een cryptoportefeuille aanmaken op de blockchain Hive. Dankzij die wallet kan je je DEC omruilen voor een handjevol andere cryptomunten, zoals Bitcoin, Ether, Monero en Litecoin. Indien je cash wil ontvangen, moet je over een account op een cryptohandelsplatform beschikken, zoals Coinbase. Daar kan je cryptomunten inruilen voor dollars.

Hoe dan ook zijn de stukjes digitale eigendom die je krijgt de grootste troef van NFT-games. Bij gewone card games op pc, zoals Heartstone en Legends of Runeterra, ben je geen eigenaar van de kaarten die je vrijspeelt. Daarenboven kunnen die kaarten ongelimiteerd worden bijgemaakt. In het geval van Splinterlands weet je op voorhand hoeveel kaarten er worden gemaakt van elke type. Je kan het best vergelijken met pokémonkaarten in het echte leven.

Veel NFT-games willen de gebruikers ook kennis laten maken met de blockchain. Splinterlands biedt spelers bijvoorbeeld de mogelijkheid om Splinterland Tokens (SPS), dat is de zogenaamde governance token van het spel, te staken. Ze kunnen die tokens kopen of door challenges krijgen. In ruil krijgen de spelers extra rewards. We zien soortgelijke zaken bij andere NFT-games. Het spel Alien Worlds laat spelers bijvoorbeeld kennismaken met Decentrale Autonome Organisaties (DAO) die gestuurd worden op basis van smart contracts. Of wat dacht je van DeFi Land? Dat is een boerderijsimulator die gebruikers de basis leert van gedecentraliseerde financiën.

Niet allemaal rozengeur en maneschijn

Tot zover lijkt het allemaal rozengeur en maneschijn voor de NFT-games. Maar er is ook een keerzijde aan de medaille: het prijskaartje van bepaalde NFT’s. In Splinterlands kosten sommige kaarten bijvoorbeeld duizenden dollars. Veel spelers spelen het spel dan ook met één doel: zo snel mogelijk geld verdienen. Spelers die over voldoende kapitaal beschikken om duurdere kaarten te kopen, hebben ook meteen een streepje voor op nieuwkomers die geen geld wensen te spenderen. Een ranksysteem moet weliswaar voorkomen dat spelers met sterkere kaarten uitkomen tegen nieuwelingen.

Dit pijnpunt komt duidelijk naar voren bij een ander NFT-spel: Axie Infinity. Dat spel kan je het best vergelijken met de populaire Pokémon games. In Axie Infinity is ieder monster, genaamd Axie, een NFT. Dat beestje is dan ook daadwerkelijk je eigendom. Net zoals de kaarten van Splinterlands kan je de Axies online verhandelen. Om dit NFT-spel te kunnen spelen, moet je eerst drie Axies kopen. En daar knelt nu net het schoentje. De prijs van zo’n digitaal beestje kan al snel oplopen tot enkele honderden dollars. Wie dat spel dus wil spelen moet dus diep in zijn buidel tasten.

Conclusie: Op het eerste gezicht zullen NFT’s niet voor een gigantische revolutie binnen de gamesector zorgen. Veel gebruikers spelen zulke spelen voornamelijk om wat extra geld te verdien. Dat kan ten koste gaan van spelers die zich wel degelijk willen verdiepen in het spel. Langs de andere kant worden spelers wel beloond om het spel te spelen door bijvoorbeeld dagelijks kans te maken op gratis beloningen, zoals een NFT. Bij Splinterlands kan je bijvoorbeeld dagelijks een lootbox verdienen door challenges te doen (mits betaling van een éénmalige bijdrage van 10 dollar).

(lb)

Lees ook:

Meer
door Redactie
Lees meer...