Kurt Cobain 25 jaar geleden overleden: 4 redenen waarom zijn muziek nog steeds relevant is

Vandaag is het precies 25 jaar geleden dat Nirvana-frontman Kurt Cobain zich van het leven beroofde. Of je nu een fan bent of niet, Nirvana wordt nog steeds massaal gedraaid op de radio, de groep krijgt er elk jaar fans bij en de muziek van Cobain en zijn trawanten heeft gewoon heel wat grote (en minder grote) acts beïnvloed. Hier zijn 4 redenen waarom de muziek van Kurt Cobain nog steeds relevant is.

1. Ze hebben de rockmuziek voor eens en altijd veranderd

Nirvana zette de muziekscene in 1991 op zijn kop met hun tweede plaat ‘Nevermind’. Daarbij kregen ze ook hulp van de bands Alice in Chains, Sonic Youth, Soundgarden en Pearl Jam. Plots was de plastic glam rock van de jaren 80 met vrouwelijke, glamoureuze kledij, make-up, poppy refreinen en ellenlange gitaarsolo’s uit de mode. Muziek was opnieuw iets serieus dat recht uit het hart komt en waaraan geen dresscode vasthangt.

Ook op muzikaal vlak bracht grunge veel verandering teweeg. Het gitaargeluid was een stuk vuiler en minder pop-gericht. Zonder het succes van Nirvana zouden nooit de deuren opengegaan zijn voor acts zoals The Smashing Pumpkins, Muse, Weezer, Oasis en zelfs de Foo Fighters om internationaal succesvolle bands te worden.

(Zoveel verdient de dochter van Kurt Cobain maandelijks aan Nirvana-royalty’s.)

2. Nirvana was voor op z’n tijd op vlak van inclusiviteit

Kurt Cobain was altijd fel tegenstander van seksisme en homofobie. Hij durfde zelfs al eens een jurk op het podium te dragen om zijn punt te maken. Cobain werd als tiener zelfs opgepakt omdat hij de zin “God is gay” op een auto geklad had.

Er werd dikwijls gezegd dat Nirvana generation X vertegenwoordigde, maar daar moest Cobain niets van weten: “Ik walg van de onverschilligheid van mijn eigen generatie. Ik walg van wat ze allemaal toelaten, van hoe ze niet optreden tegen racisme, seksisme en al die ‘ismen’ waar de tegencultuur al jaren over jankt. Ze versterken die houdingen elke avond op televisie en in tijdschriften.”

Het is trouwens ook algemeen bekend dat er nooit groupies rond Nirvana gecirkeld hebben.

(Deze 12 dingen wist je nog niet over de Nirvana-plaat ‘In Utero’.)

3. Het bestaan van de Foo Fighters

De meest tastbare erfenis die we van Nirvana gekregen hebben, is waarschijnlijk de Foo Fighters. Na de dood van Cobain in 1994 besloot Grohl z’n eigen weg uit te gaan. Hij wisselde z’n drums in voor micro en gitaar en ging aan de slag met songs, die hij al gecomponeerd had tijdens zijn carrière als drummer. Het resultaat was de plaat ‘Foo Fighters’ uit 1995 waarop Grohl elk instrument voor zijn rekening nam.

Grohl ging op tour met enkele kompanen en de Foo Fighters werden al gauw een publieksfavoriet op festivals. Later volgden nog kleppers zoals ‘The Colour and the Shape’, ‘In Your Honor’ en ‘There Is Nothing Left to Lose’.

De Foo Fighters zijn tegenwoordig een vaste waarde in het pop- en rocklandschap. De Foo Fighters zijn geen band waar enkel langharig tuig naar luistert, maar een veel geprezen headliner. Ook zonder Nirvana had Grohl het wellicht ver geschopt in de muziekwereld, maar of de Foo Fighters nu op hetzelfde niveau hadden gestaan, is sterk te betwijfelen.

(Lees hier hoe Dave Grohl de man werd die we vandaag kennen.)

4. De lancering van de invloedrijke geluidstechnicus Andy Wallace

Andy Wallace is de man die de Nirvana-plaat ‘Nevermind’ gemixt heeft. Aan hem hebben we te danken dat de catchy songs zo mooi tot hun recht komen. Voor ‘Nevermind’ stond Wallace bekend als mixer van metalplaten. De bekendste parels op zijn cv waren destijds ‘Arise’ van Sepultura en ‘Reign in Blood’ van Slayer. Na de Nirvana-plaat, die onverwachts uiterst succesvol werd, stonden bands aan te schuiven om met Wallace te mogen werken.

‘Nevermind’ versloeg ‘Dangerous’ van Michael Jackson als nummer 1 in de hitparades.

Hij stond aan de knoppen bij onder andere de debuutplaat en ‘Evil Empire’ van Rage Against the Machine, ‘Toxicity’ en ‘Steal This Album’ van System Of A Down, ‘Iowa’ van Slipknot, de debuutplaat van Blink-182, ‘Memory Almost Full’ van Paul McCartney, ‘Viva la Vida or Death and All His Friends’ van Coldplay, ‘My December’ van Kelly Clarkson, ‘Hybrid Theory’ van Linkin Park en ‘Chocolate Starfish and the Hot Dog Flavored Water’ van Limp Bizkit.

Al die bands hebben erg uiteenlopende geluiden, maar de platen die door Wallace gemixt werden, hebben één constante: ze klinken allemaal enorm dynamisch en in your face. Een enorme invloed op wat we vandaag door de speakers van onze radio’s horen komen.

(Hier zijn 8 bands die Nirvana beïnvloed hebben en nog steeds toeren.)

Wie met vragen zit kan de Zelfmoordlijn bereiken op het gratis nummer 1813 en op de website http://www.zelfmoord1813.be

Dit zijn onze 45 beste albums van 2018.

Meer
Lees meer...