Laatste afvaller ‘De Mol’: “Ik denk dat iedereen op de juiste mol zit”

We kennen de drie finalisten van het elfde seizoen van De Mol. Dat betekent dat we ook weten wie de heel ondankbare vierde plaats heeft. Ruben, de jongste van de groep, moest het spel nét voor de finale verlaten. Hij wilde er nog voor zorgen dat iedereen samen naar de finale kon, maar het mocht niet zijn.

Het wordt volgende week een finale van De Mol zonder Ruben, de jonge Kempenaar moet net voor de finale het spel verlaten. Toch keek hij uit naar de aflevering van zijn exit. “Vanavond was de aflevering waar ik het meeste naar uitkeek omdat het zo een unieke locatie was, maar vooral omdat het zo een spannende proeven waren. Uit welke cowboyhoed blijven ze die toveren? Het schietduel ziet er misschien wel iets cooler uit op tv, want ik stond echt heel erg te bibberen op mijn benen van de stress.”

“Te snel ingevuld”

Wat een groepsvrijstelling had kunnen zijn, draaide uiteindelijk uit op een rood scherm voor Ruben. Zelf heeft hij een hele theorie over waar het fout ging. “Ik was ervan overtuigd dat wij met de laatste kandidaten zeker waren wie de mol was. Dus net als bij de laatste proef moest ik spelen op snelheid bij het invullen van de eliminatietest. Alleszins, dat dacht ik toch. Maar tijdens het invullen, merkte ik al fouten op die ik had gemaakt een vraag eerder.”

“Dus ik denk dat ik gewoon de meeste fouten heb gemaakt. Met zulke sterke medekandidaten, had het ergens wel zien aankomen. Enorme teleurstelling natuurlijk, want ik kon de finale al bijna ruiken. Maar toch ook wel trots dat ik heb kunnen spelen tot de voorlaatste aflevering. Ik heb al heel veel liggen piekeren over ie laatste test. Had ik maar gewoon mijn tijd genomen bij elke vraag en rustig nagedacht. Dan was ik misschien wel bij de laatste drie geweest.” 

Ruben wilde ook echt met vier naar de finale. “Hoe graaf zou dat geweest zijn? Ik richtte ook echt op de bull’s eye, maar het was op dat moment zo koud dat ik miste. En ik was ook te traag omdat ik mijn trillende arm zo onder controle moest houden.”

Kiezeltjes en sprinkhanen

Het werd natuurlijk ook een moeilijke laatste aflevering voor Ruben. Zo eindigde hij twee keer op de laatste plaats in de opdrachten, waardoor hij de saloon moest binnenwandelen met steentjes in z’n laarzen en sprinkhanen onder z’n hoed. “De weg naar de saloon op die botten deed meer pijn dan die sprong die ik moest maken. Maar al vrij snel negeerde ik de pijn en dacht ik maar aan één ding: die vrijstelling.”

“Die sprinkhanen probeerde ik zo snel mogelijk te vergeten en me volledig in het spel gooien. Hier was het wel iets moeilijker dan bij de stenen, want die beesten durfden af en toe wel is hun pootjes te gebruiken om te laten weten dat ze er nog steeds waren. Ik had vooral schrik dat ze met z’n allen zouden beginnen tsjirpen.”

Mooiste momenten

Ruben kijkt ook positief terug op zijn deelname. “De proeven die me het meeste bijblijven zijn de proeven die me lieten trillen op mijn benen, de slackline, het stuntvliegen, het schieten. Maar ook die waar de mol openlijk moest mollen was een van mijn favorieten.” 

Maar het waren niet alleen de spectaculaire opdrachten die Ruben zullen bijblijven. “Het leukste aan De Mol is de psychologische druk om de hele tijd bezig zijn met het spel. Ik vond dat heel leuk en interessant. Het is geen gezelschapsspel dat je na een uurtje terug in de kast zet. Het gaat zoveel verder en dat is echt iets dat ik niet meer terug ga kunnen ervaren. Ik heb ook echt vrienden voor het leven gemaakt.”

Matteo

Het is ondertussen al lang geleden, maar in de eerste aflevering kreeg Ruben al meteen een nieuwe beste vriend: zijn grote idool Matteo Simoni. Maar het bleef uiteindelijk bij één nachtje in hetzelfde bed en een ochtend in de jacuzzi.

“Het vertrek van men maatje, Matteo, was – naast mijn eigen rode scherm – m’n moeilijkste moment. We wilden zo graag eens samen een proef doen maar het is er helaas nooit van gekomen. De eerste en de voorlaatste afvaller, de twee minst leuke momenten om af te vallen, delen we alvast ook.”

Verdacht

Ruben was al wekenlang verdacht bij verschillende mensen. “Vooral door de proef met de bus, natuurlijk, daarna merkte ik dat meer en meer mensen die naar me toekwamen niet meer zeiden: ‘Ik hoop dat je ver geraakt’, maar eerder ‘Jij bent de mol ik ben zeker’.”

Maar Ruben heeft zich zelf maar één keer bewust verdacht gemaakt. “Nee, helemaal niet, enkel in het café natuurlijk, waar de mol opzichtelijk moest mollen, omdat het deel was van de proef heb ik daar wat zitten foefelen als ik merkte dat iemand naar mij aan het kijken was. Maar ik heb nooit echt bewust gemold, al zou je dat misschien niet zeggen als je kijkt naar de follow the money.

Voorbereidingen

Aan De Mol meedoen, daar gaan normaal heel wat voorbereidingen aan vooraf. Maar Ruben bereidde zich amper voor op z’n deelname. “Ik heb een paar afleveringen gezien maar niet meer dan vier of zo. Ik heb ook nog opgezocht op het internet hoe ik een leugenaar kan ontmaskeren. Maar die theorie was ik
al kwijt nog voor ik de vlieger opstapte.”

Net zoals alle deelnemers moest Ruben ook een alibi verzinnen waarom hij enkele weken van de aardbol moest verdwijnen. “Ik zat op een stage patissier in een sterrenzaak helemaal in het verre Peru. Daar kwam ik eigenlijk wel mee weg. Ik had ook heel veel over dat bedrijf opgezocht en ik had wat foto’s verzameld van het internet als ze er achter zouden vragen.”

Ruben heeft ook iets bijgeleerd over de televisie. “Ik heb geleerd dat de camera dus echt nooit afstaat, ik wist dus niet dat er beelden gemaakt waren van mijn val met de rollerskates en dat ik een kind per ongeluk sloeg met de walkie, haha. Maar voor de rest waren de kandidaten wel heel eerlijk over hun kant van de opdrachten. Ik heb de voorbije weken ook veel gelachen met de memes die ik van overal kreeg toegestuurd.”

Wil je op de hoogte blijven van alles over De Mol? Word dan lid van onze Facebookgroep DE MOL 2023: alle hints en tips!

De Mol is elke zondag om 19.55 uur te zien op Play4 en online via GoPlay.be.

Meer
Lees meer...