Een lage luchtvochtigheid zorgt ervoor dat je tijdens de winter sneller besmet wordt met het griepvirus en hier in het ergste geval aan sterft. Dat hebben onderzoekers aan de universiteit van Yale vastgesteld aan de hand van onderzoek op muizen.
Koude temperaturen en een lage luchtvochtigheid zorgen ervoor dat je sneller besmet raakt met het griepvirus. Dat was al langer dan vandaag geweten maar onderzoekers gingen nog een stapje verder in hun onderzoek door te meten welk effect luchtvochtigheid heeft op het menselijk immuunsysteem.Getest op muizen
Onderzoekers aan de universiteit van Yale, waaronder professor immunobiologie, Akiko Iwasaki, deden onderzoek naar het effect van luchtvochtigheid op het afweersysteem van de mens aan de hand van een onderzoek op muizen. Muizen reageren namelijk op dezelfde manier op virale infecties als mensen. Tijdens het onderzoek werden verschillende muizen gestockeerd in verschillende kamertjes met dezelfde temperatuur, maar de ene kamer met een lagere luchtvochtigheid dan de andere. Zodra de muizen verdeeld waren, werden ze blootgesteld aan het A-griepvirus.
If you catch the flu, low humidity can make your symptoms worse. A mouse study published this week finds that low humidity impairs airway tissue repair, mucociliary clearance, and innate antiviral defenses. In PNAS: https://t.co/fO7jkYEKrY pic.twitter.com/D7Y9WSAWdE
— PNAS (@PNASNews) May 16, 2019
Resultaten
Uit het onderzoek haalden de onderzoekers dat lage luchtvochtigheid het immuunsysteem van deze beestjes op drie verschillende manieren hinderde. Enerzijds verhinderde het de trilhaartjes waardoor slijmvlies niet meer weg kon. Daarnaast zorgde het voor een minder goede werking van de luchtwegen, waardoor schade van het virus zich amper kon herstellen. Tenslotte was er een derde manier die het immuunsysteem hinderde en die kwam tot stand door de werking van de antivirussen in het lichaam. In een ruimte met een lage luchtvochtigheid konden de antivirussen het namelijk niet aan om de cellen in het lichaam te waarschuwen dat er verschillende cellen besmet waren met het virus, wat in normale omstandigheden wel het geval is.
Droge luchtvochtigheid
Het onderzoek aan de PNAS gaf niet enkel de drie effecten weer, het toonde ook aan dat griep in een droge luchtvochtigheid een grotere impact heeft. Een lage luchtvochtigheid zorgt er namelijk voor dat je dus sneller besmet raakt en in het ergste geval kan sterven. Onderzoekers gaan er dus van uit dat als we het muizenonderzoek in lijn brengen met de manier waarop mensen reageren op het virus, dit een seizoensgebonden verklaring is van hoe griep plots de kop op kan steken.
Krijg je sneller griep of een verkoudheid bij zo’n koudegolf van -20 graden?
Eriko Kudo, @ericsongg, @laura_yockey_ et al. show that low humidity impairs innate antiviral immunity (#ISG) to respiratory influenza virus infection in mice. Another possible clue to the seasonality of #respiratory virus infections. #Flu @YaleIBIO https://t.co/O6gVBLojRt pic.twitter.com/Ze9OyLbfAb
— Akiko Iwasaki (@VirusesImmunity) May 13, 2019
De griep bestrijden
Ondanks de resultaten die voortkwamen uit het onderzoek is het wel belangrijk om te weten dat een lage luchtvochtigheid niet de enige reden is voor een besmetting van griep. Maar het is wel een zeer belangrijke die nauw in het oog moet gehouden worden tijdens de wintermaanden. Een watervaporisateur in de lucht, die op bepaalde tijdstippen de lucht bevochtigt, is bijvoorbeeld een goed middel voor op school, het werk of in de omgeving van ziekenhuizen om de ziektekiemen te verminderen en een iets sneller herstel te bevorderen.