Noord-Korea blijft raketten afvuren: voor het eerst in 5 jaar “barbaarse” rakettest over grondgebied Japan

Het met kernwapens uitgeruste communistische regime van Noord-Korea heeft in de nacht van maandag op dinsdag een ballistische raket afgevuurd over het grondgebied van de westerse bondgenoot Japan. Dit deed het voor de eerste keer in 5 jaar.

Dit leidde tot een waarschuwing aan de inwoners van de eilandstaat om dekking te zoeken, alsook een tijdelijke stopzetting van het treinverkeer in het noorden van Japan, zo bericht het persagentschap Reuters.

“Bereik van 4.600 kilometer langste afstand ooit afgelegd”

De Japanse regering waarschuwde burgers om dekking te zoeken omdat de raket over en langs haar grondgebied leek te zijn gevlogen, alvorens in de Stille Oceaan te vallen.

Het was de eerste Noord-Koreaanse raket die een dergelijke baan volgde sinds 2017. Functionarissen in Tokio en Seoul zeiden dat het bereik van 4.600 kilometer wellicht wel de langste afstand was die een dergelijke Noord-Koreaanse testraket heeft afgelegd.

Volgens Zuid-Koreaanse regeringsfunctionarissen leek het te gaan om een ballistische raket met een gemiddeld bereik, die werd gelanceerd vanuit de Noord-Koreaanse provincie Jagang. Noord-Korea heeft die provincie gebruikt voor verschillende recente tests, waaronder meerdere raketten die naar eigen zeggen “hypersonisch” waren.

De test was voor spoorwegmaatschappij East Japan Railway aanleiding om het treinverkeer in de noordelijke regio’s op te schorten, zo meldde de Japanse omroep NHK.

“Provocaties” door VS en Zuid-Korea

De rakettest van Pyongyang is al de vijfde in twee weken tijd, en wordt gezien als een reactie op de recente marine-oefeningen van Zuid-Korea en de Verenigde Staten. Noord-Korea beschouwt dergelijke exercities als een invasie-oefening en hekelt het provocatieve beleid van zijn zuidelijke buur en de VS.

Vrijdag hielden Zuid-Korea, de Verenigde Staten en Japan hun eerste trilaterale marine-oefening in vijf jaar voor de oostkust van het Koreaanse schiereiland. En eerder vorige week hielden Zuid-Koreaanse en Amerikaanse oorlogsschepen vier dagen lang bilaterale oefeningen in hetzelfde gebied. Bij beide oefeningen was het nucleair aangedreven vliegdekschip USS Ronald Reagan betrokken.

“Destabiliserend”

De recente tests van Pyonyang hebben relatief weinig reacties uitgelokt van Washington. De VS concentreert zich tegenwoordig op de oorlog in Oekraïne en andere binnenlandse en buitenlandse crises. Maar het Amerikaanse leger heeft recent dus het machtsvertoon in de regio opgevoerd.

“Deze actie is destabiliserend en toont de flagrante minachting van de Democratische Volksrepubliek Korea (DVK) voor de resoluties van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties en de internationale veiligheidsnormen”, zei Adrienne Watson, woordvoerder van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad, in een statement. “Nationaal veiligheidsadviseur Jake Sullivan heeft daarbij benadrukt dat de VS vastbesloten zijn Japan en Zuid-Korea te verdedigen”, klonk het nog, volgens AFP.

Tokio zei geen stappen te hebben ondernomen om de raket neer te schieten. De Japanse premier Fumio Kishida noemde de lancering echter “barbaars”. “Deze gewelddadige actie volgt op herhaalde recente lanceringen van ballistische raketten. We veroordelen dit ten zeerste”, zei Kishida.

Minister van Defensie Yasukazu Hamada opperde dan weer Japan echter geen enkele optie zou uitsluiten, ook geen tegenaanval, nu het land zijn verdediging wil versterken tegen de herhaalde raketlanceringen van Noord-Korea. Ook Zuid-Korea kondigde aan zijn leger te zullen versterken en de samenwerking met de bondgenoten te zullen uitbreiden.

Testen onder “realistische omstandigheden”

De eerste vluchtgegevens suggereren dat de raket een Hwasong-12 IRBM kan zijn geweest, een model dat Noord-Korea in 2017 lanceerde. De Hwasong-12 maakt deel uit van een afschrikplan om Amerikaanse militaire bases in Guam te treffen, wierp Kim Dong-yup, een voormalige marineofficier van Zuid-Korea die nu doceert aan de Kyungnam Universiteit, op tegenover Reuters. De raket werd gebruikt bij tests over Japan in 2017. Kim merkte op dat er eerder dit jaar, in januari, eveneens een raket werd getest vanuit de provincie Jagang.

Door een raket over zo’n lange afstand te laten vliegen, kunnen Noord-Koreaanse wetenschappers raketten testen onder realistische omstandigheden, opperde Ankit Panda van de in de VS gevestigde denktank Carnegie Endowment for International Peace.

(mah)

Meer
Lees meer...