In Canada is de verkoop en het gebruik van cannabis voor het plezier al zes maanden toegestaan, maar de verkopers met een vergunning kunnen niet opboksen tegen de illegale straatdealers. De legale producten zouden erg duur zijn en er zou niet genoeg aanbod zijn om aan de grote vraag naar softdrugs te beantwoorden.
Heel wat Canadezen die af en toe een joint opsteken, hervallen in oude gewoontes en zoeken hun straatdealers weer op. De softdrug is nochtans al een halfjaar legaal voor recreatief gebruik in het land. De Canadezen hapten in het begin echter massaal via de legale weg toe met als gevolg dat de rekken van de officiële wietwinkels soms wekenlang leeg zijn. Dat meldt onder andere de Britse krant The Guardian.
Er werd in januari 2019 geschat dat met de illegale cannabishandel in het land zo’n 4,5 miljard euro gemoeid is, terwijl dit voor de legale handel slechts ongeveer 1,8 miljard euro is.
(Cannabis wordt misschien gelegaliseerd in Luxemburg door de nieuwe regering.)
Zwarte markt als alternatief
Een van de argumenten voor legalisering van premier Justin Trudeau (Liberale Partij) was nochtans dat het de zwarte markt zou doen kapseizen, maar dat is toch niet gebeurd.
Trevor Tobin, uitbater van een legale wietshop, getuigt in de Britse krant dat zijn “klanten ergens anders op zoek gaan naar het product” wanneer hij uitverkocht is en dat het open houden van zo’n winkel “een voortdurende strijd is”: “Het is lastig om medewerkers achter de toonbank te houden als we toch niets verkopen en we elke dag geld verliezen. We hebben niet een producten in stock.”
Tobin moet ook opboksen tegen wat hij “de grijze markt” noemt, legale shops die verboden items verkopen zoals edibles en hasjiesj.
(Er was afgelopen zomer een plaag van ‘slechte xtc’ op de festivals.)
Duurder dan op straat
Bovendien krijgen heel wat legale shops het verwijt minder kwalitatieve cannabis te verkopen dan de illegale dealers. De wiet zou droog en redelijk zwak en duur zijn. Illegale cannabis is in Canada zo’n 36 procent goedkoper. Dat blijkt uit cijfers van Statistics Canada.
“Zolang dat prijsverschil er is, zal er altijd een zwarte markt zijn, want mensen zullen altijd voor de deal gaan”, zegt beleidsanalist Rosalie Wynoch van de conservatieve denktank Howe Institute. “De overheid was er zich bewust van dat het de zwarte markt niet op één dag zou kunnen uitroeien.”
(Coca-Cola overweegt ook om cannabisdrankjes op markt te brengen.)
Nieuwe wetten
Bovendien zijn ze er in Canada nog niet uit hoe ze overtreders van de vorige cannabiswetgeving af zullen straffen. Aan zo’n 500.000 Canadezen met milde cannabisovertredingen is gratie beloofd, maar volgens sommige critici wordt er met twee maten gewikt en gewogen.
In oktober gaat de tweede fase van de legalisering van cannabis in. Dan wordt de verkoop van edibles, voedsel met cannabis in, en cannabisdrankjes legaal.