Dit zijn de leukste nieuwtjes van iOS 16

Sinds kort kan iedereen met een iPhone 8 of nieuwer overschakelen naar het besturingssysteem iOS 16. Daardoor zijn er enkele nieuwe functies en opties beschikbaar. Dit zijn de handigste.

Apple rolde gisteren iOS 16 uit voor z’n gebruikers. De grootste update heeft te maken met het beginscherm, waarvoor er nu heel wat meer opties beschikbaar zijn. Daarnaast kan je nu ook verzonden berichten verwijderen. Dit zijn de belangrijkste updates.

Nieuw beginscherm

De duidelijkste vernieuwing is het beginscherm. Daarbij kan je nu kiezen tussen verschillende lettertypes voor de klok en krijg je ook meer opties voor de achtergrond. Ook nieuw is de optie om verschillende achtergronden te kiezen die elkaar afwisselen. Je krijgt daarbij ook de mogelijkheid om diepte te creëren in je achtergrond waarbij een deel van de klok achter een voorwerp of persoon op je achtergrond staat.

Maar er is meer. Je kan nu ook widgets toevoegen aan je beginscherm. Het gaat daarbij van het weer tot de volgende afspraak uit je agenda. Daarnaast kan je je ook laten herinneren aan de verjaardagen van je Facebookvrienden of de beurscijfers opvolgen. Je kan je beginscherm makkelijk aanpassen door het vast te houden, waarna je in de edit-ruimte terechtkomt.

Voor je tweede achtergrond (die waar je je apps op kan zien) kan je er dan weer voor kiezen om deze te blurren of een tint te geven.

Notificaties

Notificaties worden in iOS 16 automatisch onderaan je beginscherm op elkaar gestapeld. Je kan deze stapel dan omhoog swipen om al je notificaties te zien of naar beneden swipen om er geen meer te zien staan op je beginscherm.

Je kan er ook nog steeds voor kiezen om je notificaties op de “oude” manier te tonen. Waarbij de nieuwste dus bovenaan staat en je alle notificaties meteen op je beginscherm kan zien. Dit kan je makkelijk aanpassen in je instellingen.

Berichten verwijderen

Je kan dankzij iOS 16 ook berichten aanpassen of verwijderen nadat je deze verzonden hebt. Als je dus een fout hebt gemaakt in een bericht kan je dat nog aanpassen. Daarnaast kan je ook je vel nog redden wanneer je bijvoorbeeld een roddel over iemand naar die persoon zelf stuurt.

Daarnaast krijg je nu ook de optie om berichten als ongelezen te labelen. Zo kan je, wanneer je geen tijd hebt om meteen te antwoorden, duidelijk maken dat je nog moet antwoorden op iemand.

Gezondheid

Ook de gezondheidsapps van Apple zijn uitgebreid. Zo kan iedereen, ook wie geen Apple Watch heeft, nu z’n activiteit beter tracken. Iedereen kan daarbij gebruikmaken van de gekende cirkels. Die kan je ook als widget op je beginscherm zetten.

Verder zijn ook de mogelijkheden om je medicatie bij te houden uitgebreid. Via de gezondheidsapp kan je notificaties instellen voor wanneer je bepaalde medicatie moet innemen.

Focus

https://twitter.com/albersahbaz/status/1569437696204091392?s=20&t=JbefYOwOOajFgj-72QSWGA

De opties voor focus zijn ook uitgebreid. Zo kan je nu specifieker aangeven welke contacten je mogen storen en van welke apps je tijdelijk geen notificaties wil ontvangen.

Een leuk nieuwtje daarbij is dat je een compleet verschillend beginscherm kan maken voor op het werk. Als je dus liever niet wil dat je collega’s je vragen stellen over de foto op je achtergrond, dan kan je tijdens de werkuren je “werkbeginscherm” instellen. Samen met het beginscherm kan je ook bepaalde apps uitschakelen of meldingen van specifieke personen muten. Je kan ervoor kiezen om handmatig te beslissen welke achtergrond je wil, of dit automatisch inschakelen tijdens de werkuren.

Opties voor foto’s

Bij foto’s kan je nu geheime albums maken, die je met je face-ID of wachtwoord moet openen. Daarnaast kan je ook makkelijker foto’s delen met de personen die erop staan.

Een ander nieuw (en handig) snufje, is dat je een object makkelijker uit een foto kan halen. Bij foto’s waarbij er een duidelijk contrast is tussen het object op de voorgrond (bijvoorbeeld een persoon of je huisdier) en de achtergrond, kan je op dat object duwen en het vasthouden. Apple selecteert dan het object dat je meteen kan kopiëren en vervolgens elders kan plakken zonder achtergrond.

Wifi-geschiedenis

Wie al eens makkelijk een wifi-wachtwoord vergeet, krijgt een nieuw hulpmiddel van Apple. Zo worden alle wifi-wachtwoorden die je gebruikt automatisch opgeslagen. Je kan al die opgeslagen wachtwoorden terugvinden, waarbij je, door je face-ID of algemeen wachtwoord te gebruiken, al deze wachtwoorden kan terugvinden.

Meer
Lees meer...