Apple onthult iPhone 14 met vier varianten: dit zijn de details

Het gerucht bleek te kloppen: de 2022-editie van de iPhone omvat een nieuwe variant, de iPhone 14 Plus. Een naam die doet denken aan de oude Apple-modellen.

Zoals gebruikelijk was de keynote van Apple de gelegenheid om de nieuwe versie van zijn vlaggenschipproduct, de iPhone, te presenteren. Het grote nieuws dit jaar is dat het basismodel, de iPhone 14, aangevuld wordt met een 6,7-inch Plus-versie die profiteert van een langere batterijduur.

Naast deze twee modellen heeft de iPhone 14 ook Pro- en Pro Max-versies.

iPhone 14 en 14 Plus

Dit jaar vergroot Apple de kloof tussen de standaard- en Pro-modellen, aangezien alleen de Premium-modellen van de nieuwe chip zullen profiteren. De standaardversies zullen het moeten doen met de eigen Bionic A15-processor. Die keuze kan velen teleurstellen en sommigen ertoe aanzetten naar de hogere klasse over te stappen, wat de kassa bij Apple nog meer zou doen rinkelen.

Het bedrijf erkent openlijk dat de iPhone 14 en 14 Plus een “verouderde” chip hebben, maar voegt eraan toe dat ze betere fotografische prestaties bieden, waaronder een nieuwe 12-megapixel True Depth (ultra-groothoek) frontcamera die volgens Apple een 49 procent verbetering van de beeldkwaliteit bij weinig licht biedt. Ook het videogedeelte is verbeterd, met een nieuwe stabilisatiemodus.

De grote nieuwigheid is ongetwijfeld de ondersteuning van noodberichten via communicatiesatellieten, Emergency SOS. Telefoonantennes kunnen een verbinding maken met satellietfrequenties, zodat noodoproepen mogelijk zijn zelfs buiten het bereik van een gsm-signaal.

Het verzenden van een bericht duurt minder dan 15 seconden met een helder zicht naar de hemel. Het toestel zal de gebruiker begeleiden om de telefoon in de juiste richting te richten en verbinding te maken met de hulpdiensten. De functie zal 2 jaar gratis zijn met de iPhone 14.

Geen grote verandering in het ontwerp. De beroemde inkeping aan de voorkant van de telefoons is er nog steeds. De SIM-kaarthouder is verdwenen uit de Amerikaanse modellen. Apple zet in op de all-eSIM.

Net als de Apple Watch Series 8 beschikken de nieuwe high-end smartphones van Apple over Crash Detection, waarmee ze – zoals de naam al doet vermoeden – auto-ongelukken kunnen detecteren en de hulpdiensten kunnen waarschuwen.

De iPhone 14 zal een startprijs van 1.019 euro hebben en de iPhone 14 Plus zal 150 euro extra kosten. De voorbestellingen beginnen op 9 september en de leveringen zijn gepland voor 16 september.

iPhone 14 Pro en Pro Max

Nog een gerucht dat klopte: Apple ziet (grotendeels) af van de inkeping op de Pro-modellen! Een grote verandering, de inkeping was aanwezig op de smartphones van Apple sinds de iPhone X uitkwam in 2018. Er was toen veel kritiek op.

De nabijheidssensor is verplaatst naar de achterkant van de telefoon en meldingen worden nu “in” de inkeping weergegeven via een animatie.

De inperking van de veelbesproken inkeping vergroot alleen maar de kloof tussen de standaard- en Pro-modellen, die dus profiteren van de nieuwe generatie chips, de A16 Bionic. De laatste, gegraveerd in 4nm, is de krachtigste, zoals Apple ons altijd verzekert. Hij presteert 40 procent beter dan zijn “naaste concurrenten” en verbruikt een derde van hun vermogen.

De iPhone 14 Pro en 14 Pro Max zullen gebruikmaken van de Always-On Display-modus, waardoor het scherm altijd aan kan blijven dankzij de LTPO 2.0-capaciteit van de schermen, die op 1Hz kan draaien, waardoor de batterij niet leeg zal lopen.

De 12-megapixel ultragroothoeklens van de basismodellen is ook inbegrepen, maar de Pro- en Pro Max-modellen beschikken ook over een X3-telelens, evenals een X2 digitale zoom. Maar het belangrijkste om op te merken is de integratie van een 48 megapixel sensor, een primeur voor Apple. Deze is 65 procent groter dan de oude, wat de nachtelijke fotoprestaties ten goede moet komen.

Er is geen significante prijsverhoging voor de iPhone 14 Pro en 14 Pro Max. Vanaf 16 september zullen ze respectievelijk 1.329 euro en 1.479 euro kosten. De voorbestellingen beginnen op 9 september.

(evb/ns)

Meer
Lees meer...