Leuven werkt aan coronarichtlijnen voor studenten

De stad Leuven werkt aan een hoop richtlijnen om de start van het nieuwe academiejaar tijdens de coronacrisis veilig te laten verlopen. Dat kader moet helpen om een corona-uitbraak onder studenten te vermijden. Het gaat onder andere om richtlijnen over het doorgaan van activiteiten. Ook voor studenten die samenleven op kot komen er richtlijnen.

Het nieuwe academiejaar gaat binnenkort van start. Dat wil dus ook zeggen dat heel wat studenten opnieuw naar Leuven trekken om daar les te volgen aan een van de hogescholen of de universiteit. Velen van hen blijven ook op kot in de studentenstad.

Redenen genoeg om voorzichtig te zijn met het oog op een eventuele uitbraak van het coronavirus. Om dat te vermijden heeft stad Leuven samen met onderwijsinstellingen KUL, UCLL en LUCA School of Arts, de politie van Leuven en studentenkoepel LOKO richtlijnen uitgewerkt om alles veilig te laten verlopen.

Geen dopen en cantussen

Op de website van LOKO zal een flowchart te vinden zijn waarop verenigingen kunnen nagaan of hun activiteit nog kan doorgaan. Daar kunnen ze ook eventuele voorwaarden zien waaraan ze zich moeten houden. Zo is er een limiet op het aantal aanwezigen. Dopen en cantussen zijn in het eerste semester sowieso niet toegelaten.

In fakbars (faculteitsbar) gelden de federale regels van de horeca. Wie wil komen moet wel verplicht reserveren. Er wordt ook gewerkt met tijdsblokken. Ook voor bezoek op kot volgt Leuven de algemene regels van de bubbels. In gemeenschappelijke ruimtes moet daar een mondmasker gedragen worden.

“Duidelijke richtlijnen”

“Door duidelijke richtlijnen te formuleren, gaan alle partners voor een rijkgevuld, maar coronaveilig academiejaar”, zegt Mohamed Ridouani (sp.a), burgemeester van stad Leuven, aan HLN.

Schepen van Studentenzaken Thomas Van Oppens (Groen) hoopt dat de regels in Leuven een voorbeeld kunnen zijn voor andere studentensteden. “Voor zowel studenten als onderwijsinstellingen en stadsbesturen zou het makkelijker zijn als de communicatie eenduidig is en de regelgeving uniform is in heel Vlaanderen.”

Meer
Lees meer...