Leuven verstrengt coronaregels: restaurants tijdens week om 23 uur toe en alcoholverbod vanaf 22 uur

De stad Leuven voert strengere maatregelen in in de strijd tegen het coronavirus. Dat heeft burgemeester Mohamed Ridouani (sp.a) bekendgemaakt. Zo zullen tijdens de week ook restaurants om 23 uur moeten sluiten en mag er na 22 uur op straat geen alcohol meer gedronken worden. Daarnaast zullen ook alle kleedkamers van sportclubs gesloten worden.

Net als in heel België merkt ook studentenstad Leuven een steeds snellere stijging van het aantal coronabesmettingen. De voorbije veertien dagen zijn daar 169 gevallen geregistreerd. Genoeg voor burgemeester Mohamed Ridouani (sp.a) om in te grijpen.

“Het is absoluut niet aangenaam om ons leven opnieuw te moeten inperken. Maar we hebben geen keuze, de cijfers van ons land zien er niet goed uit. Dus ik kan niet anders dan enkele nieuwe maatregelen te nemen”, zegt hij aan VRT NWS.

Restaurants

De extra coronamaatregelen komen er bovenop de bestaande richtlijnen die afgekondigd zijn na het Overlegcomité vorige week en van kracht zijn sinds vrijdag 9 oktober. Zou zullen tijdens de week alle horecazaken – en dus ook restaurants – moeten sluiten om 23 uur.

“Sinds vrijdag gold dit enkel en alleen maar voor de cafés. Deze maatregelen hebben we nu uitgebreid. Restaurants zullen tijdens de week hun deuren eveneens om 23 uur moeten sluiten. Ze mogen wel nog op vrijdag en zaterdag tot 1 uur openblijven. Door dit te doen, voorkomen we dat mensen tijdens de week zich van de cafés naar restaurants verplaatsen om verder te blijven drinken”, klinkt het. Er komt ook een alcoholverbod op straat vanaf 22 uur.

Sportclubs en begraafplaatsen

De regels voor sportclubs worden ook verstrengd. “In alle stedelijke sportcomplexen worden de kleedkamers opnieuw gesloten, behalve in de zwembaden. Voor de zwembaden blijven de bestaande regels gelden: je krijgt toegang tot de kleedkamers vijf minuten voor je gereserveerde uur. De kleedkamers zijn opgesplitst voor mensen die gaan zwemmen of gezwommen hebben”, zegt Ridouani. Dezelfde regels gelden voor externe sportclubs.

Vanaf 24 oktober zijn er daarnaast ook nog extra regels van kracht op begraafplaatsen. Door de verwachte drukte rond Allerheiligen en Allerzieligen worden mondmaskers daar tot en met zondag 8 november verplicht voor iedereen ouder dan 12 jaar.

Meer
Lees meer...