De Croo kondigt nieuwe coronamaatregelen aan: maximaal drie nauwe contacten en cafés dicht om 23 uur

Het Overlegcomité heeft vandaag samengezeten onder leiding van de nieuwe premier Alexander De Croo over de situatie van het coronavirus in ons land. Daar is beslist om de coronamaatregelen in ons land te verstrengen.

Hoewel de regering-De Croo I nog maar pas aangesteld is, was er voor de bevoegde ministers meteen heel wat werk te doen. Het aantal besmettingen met het coronavirus en ziekenhuisopnames door Covid-19 blijft in stijgende lijn. Experts roepen daarom al even voor nieuwe, strengere richtlijnen.

Daarom kwamen het Overlegcomité vandaag samen om beslissingen te nemen over nieuwe coronamaatregelen. Premier Alexander De Croo (open Vld) en minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Sp.a) maakten vanavond op een persconferentie bekend wat daarop beslist is. De nieuwe maatregelen gaan in op vrijdag 9 oktober voor een periode van minstens één maand.

De Croo begon de persconferentie met een oproep aan “de jongeren, maar eigenlijk aan iedereen”. “De regels zijn er om gevolgd te worden. Ik besef dat het niet leuk is, maar als we ze nu niet naleven, zal het nog minder leuk zijn”, zei de premier.

Sociale contacten

Het toegelaten aantal nauwe contacten wordt beperkt tot drie mensen voor een periode van een maand. Het gaat daarbij om mensen waarmee je de 1,5 meter niet moet respecteren, die je dus mag knuffelen en kussen.

Als je bij je thuis mensen uitnodigt, mag je maximaal vier andere mensen uitnodigen, naast je huisgenoten. Met hen moet je wel nog steeds de nodige afstand bewaren. Dezelfde regels gelden ook als je elders met mensen afspreekt.

Cafés

Uit onderzoek blijkt dat cafés op sommige plaatsen hotspots zijn qua besmettingen. Daarom beperkt de nieuwe regering het aantal mensen aan één tafel tot maximaal vier mensen. Je moet ook blijven je mondmasker dragen als je rechtstaat en bijvoorbeeld naar het toilet gaat.

Het sluitingsuur van cafés wordt teruggebracht tot 23 uur in plaats van 1 uur. Voor restaurants verandert er niets aan het sluitingsuur.

Minister Vandenbroucke herhaalde ook dat thuiswerken nog steeds “sterk aangeraden” is als dat mogelijk is. Tot slot waarschuwde hij dat er strenger zal opgetreden worden tegen mensen die zich niet aan de maatregelen houden.

Meer
Lees meer...