Coronavirus: alle cijfers stijgen, bijna helft voorziene ziekenhuisbedden bezet

Alle parameters waarmee het verloop van de coronacrisis beschreven wordt, stijgen. Dagelijks raken gemiddeld meer dan 2.300 Belgen besmet, worden er 81 coronapatiënten opgenomen in de ziekenhuizen, en overlijden er 10. Van de 2.000 voorziene ziekenhuisbedden, zijn er ondertussen meer dan 900 bezet.

Zoals elke dag past Sciensano de coronacijfers op z’n website aan. En de voorbije dagen worden die cijfers alsmaar hoger. Zo raakten in de week van 26 september tot 2 oktober gemiddeld 2.309 Belgen besmet met het virus, een stijging van bijna de helft in vergelijking met de week ervoor.

Niet alleen het aantal besmettingen stijgt, maar ook de snelheid waarmee dat gebeurt neemt steeds verder toe. Vandaag spreekt Sciensano van een stijging van 48 procent, gisteren nog 32 procent. De dagen daarvoor was sprake van een stijging met 20 en 12 procent.

Vrijdag 2.690 besmettingen

Het laatst bekende dagcijfer is dat van afgelopen vrijdag, vier dagen geleden. Toen raakten 2.690 Belgen besmet met het virus. Een dag daarvoor waren het er 3.065. Op woensdag overschreden we voor het eerst de kaap van 3.000 besmettingen in 24 uur, met 3.190.

Het aantal besmettingen ligt hoog, en dat is deels te verklaren doordat nu veel meer mensen getest worden dan toen de coronacrisis bij ons uitbrak. Maar da’s niet de enige ‘verklaring’, want ook de positiviteitsratio stijgt. Da’s het aantal positieve testen in vergelijking met het totale aantal.

Sinds het begin van de crisis hebben in ons land al 132.203 mensen positief getest op het virus. Maar uit cijfers van een groot labo, die Het Laatste Nieuws kon inkijken bleek dat de helft van de nieuwe besmettingen tijdens tweede golf een oude infectie was.

Gemiddeld 81 ziekenhuisopnames

Vorige week werden gemiddeld 81 coronapatiënten per dag opgenomen in de Belgische ziekenhuizen. Een week eerder waren dat er nog 64, een stijging met 26 procent. Gisteren werden 87 coronapatiënten gehospitaliseerd.

In totaal liggen nu 937 coronapatiënten in het ziekenhuis, waardoor ongeveer de helft van de voorziene bedden bezet zijn. Belangrijk om weten, is wel dat nu veel minder bedden voorzien zijn dan in april. Nu zijn het er 2.000, terwijl het er in april 6.000 waren.

Momenteel liggen 193 van die 940 patiënten op afdelingen intensieve zorgen, 83 van hen krijgen extra zuurstof toegediend.

Gemiddeld 10 doden

Ook het aantal doden blijft stijgen. In de week van 26 september tot 2 oktober overleden gemiddeld 10 Belgen per dag (10,3 om precies te zijn) aan de gevolgen van het virus. Da’s een verdubbeling in vergelijking met de week ervoor. In totaal bezweken nu al 10.078 landgenoten aan Covid-19.

Meer
Lees meer...