Left Right
scrollTop top

Coronabesmettingen en hospitalisaties blijven stijgen, Vandenbroucke (sp.a) wil aantal contacten verder beperken


Coronavirus update besmettingen hospitalisaties overlijdens 5 oktober 2020
© EPA

Tussen 25 september en 1 oktober werden in België gemiddeld 2.103,3 nieuwe coronabesmettingen bevestigd. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. Er is sprake van gemiddeld 32 procent meer besmettingen dan in de week voordien. In totaal testten in ons land al 130.235 mensen positief op Covid-19. Ook het aantal ziekenhuisopnames blijft stijgen. Daarom wil kersvers minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a/Vooruit) het aantal nauwe contacten buiten het gezin beperken tot drie personen in plaats van vijf.

Tussen 25 september en 1 oktober stierven dagelijks gemiddeld 9,4 mensen aan het virus. De Belgische dodentol staat momenteel op 10.064.

Daarnaast werden in de ziekenhuizen de laatste week nog gemiddeld elke dag ruim 77 nieuwe patiënten opgenomen. Dat zijn er 13,3 meer dan een week eerder. Er zouden momenteel 866 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen liggen. Van hen liggen 186 mensen op de afdelingen intensieve zorg. Vooral in Brussel zou het aantal hospitalisaties snel stijgen.

“Aantal contacten beperken”

De nieuwe minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a/Vooruit) stelt dat de stijgende coronacijfers onrustwekkend zijn. Op de Franstalige zender RTL raadt hij iedereen aan om het aantal contacten te beperken.

“Ik ben zeer ongerust”, stelt Vandenbroucke. “De trend is echt niet goed. De cijfers stijgen: het aantal besmettingen en de ziekenhuisopnames. Het echte gevaar is dat onze zorginfrastructuur overbelast geraakt.”

“In Brussel is de situatie alarmerend, net zoals bijna overal in België. We bestuderen de maatregelen momenteel. Ik ga nu geen nieuwe maatregelen aankondigen. Zelfs in een noodsituatie moeten we improvisatie vermijden. Ik vind dat we veel voorzichtiger moeten worden. Er zijn zes gouden regels. We moeten het aantal nauwe contacten beperken.”

Vandenbroucke raadt aan om het aantal nauwe contacten buiten het gezin te beperken tot drie in plaats van de vijf contacten die nu aangeraden worden.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…