Left Right
scrollTop top

Coronavirus: stijging van besmettingen vlakt verder af, Sciensano wil volle ziekenhuizen vermijden


Coronavirus update 29 september 2020 besmettingen hospitalisaties overlijdens
© EPA

Het aantal nieuwe coronabesmettingen blijft in het hele land stijgen, maar minder snel dan een week geleden. De afgelopen week kwamen er elke dag gemiddeld 1.541 besmettingen bij. Dat zijn er 11 procent meer dan de week voordien. Ook het aantal ziekenhuisopnames blijft stijgen. Het aantal overlijdens blijft wel laag.

Gemiddeld werden er de afgelopen week per dag 64 coronapatiënten opgenomen in de Belgische ziekenhuizen. Tijdens de week voordien waren dat er maar 49 per dag. Momenteel liggen er 708 coronapatiënten in de ziekenhuizen. Dat is ongeveer hetzelfde aantal als begin juli. Van hen liggen 140 patiënten op de afdelingen intensieve zorg. Van hen moeten weer 71 mensen kunstmatig beademd worden. Het aantal overlijdens blijft wel laag met gemiddeld 4 coronadoden per dag.

(Waals-Brabant neemt extra maatregelen tegen coronavirus.)

Nieuwe Covid-19-barometer

Sciensano, de gezondheidsorganisatie van de overheid die de coronacijfers analyseert, roept vanaf 1 oktober een nieuwe Covid-19-barometer in het leven. Daarmee zullen de consultaties van huisartsen voor luchtwegklachten in kaart gebracht worden. Dat zal gebeuren op basis van het elektronisch medisch dossier.

(Nederland verscherpt reisadvies voor België.)

De huisdokter in kwestie moet zijn aantal patiënten met luchtwegklachten twee tot vier keer per week doorsturen naar Sciensano. Dat meldt onder meer de VRT. Sciensano wijst erop dat dit slechts een paar minuten extra werktijd van de dokters vraagt, maar wel erg belangrijk kan zijn. Zo kunnen meer luchtwegklachten enkele weken later leiden tot meer ziekenhuisopnames. “Door die gegevens van de huisartsen nu in kaart te brengen, kunnen we dus veel beter voorspellen hoe het virus verder zal evolueren en kunnen we indien nodig ingrijpen”, klinkt het bij Sciensano.

(Nieuwe quarantaineregels vanaf 1 oktober.)


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update