Left Right
scrollTop top

Nieuwe quarantaineregels vanaf 1 oktober: wat houden ze in?


Quarantaine coronavirus
© Shutterstock

Op de Nationale Veiligheidsraad vorige week zijn nieuwe regels rond quarantaine aangekondigd. Die moeten alles duidelijker en eenvoudiger maken. Vanaf 1 oktober gaan de maatregelen in, maar wat houden ze precies in?

Mogelijk besmet, maar geen symptomen

Als je langer dan 15 minuten op minder dan 1,5 meter en zonder mondmasker bent geweest van iemand die positief getest heeft op het coronavirus, bestaat de kans dat je zelf ook besmet bent. Dat wordt namelijk omschreven als ‘nauw contact’ en dan ben je een ‘hoogrisicopatiënt’.

In dat geval moet je onmiddellijk in quarantaine gaan voor zeven dagen. Die dagen beginnen te tellen vanaf de dag dat je nauw contact hebt gehad met een coronapatiënt. De vijfde dag na dat contact moet je je laten testen.

Als die test negatief is, mag je na zeven dagen uit quarantaine en je gewone leven hervatten. Als je test positief is, komen er nog zeven dagen bij je quarantaine. Heb je na die tijd nog altijd geen symptomen, dan mag je zonder tweede test uit quarantaine.

Diezelfde regels gelden ook voor wie terugkeert uit een regio met code rood.

Symptomen van het coronavirus

Als je symptomen hebt van het coronavirus neem je contact op met je huisarts. Die zal je zeggen of een coronatest nodig is of niet. Als het nodig is, moet je zo’n test zo snel mogelijk laten afnemen.

Terwijl je wacht op je resultaat ga je ook meteen in quarantaine. Als de test negatief blijkt te zijn, mag je uit quarantaine als je gezondheid dat toelaat. Blijkt de test positief, dan moet je minstens zeven dagen binnenblijven. Je quarantaine eindigt als je drie dagen symptoomvrij bent.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  41.688.829
 • Aantal
  doden
  1.137.115
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  270.132
 • Aantal
  doden
  10.588