Waals-Brabant neemt extra maatregelen tegen coronavirus

Waals-Brabant neemt bijkomende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat heeft gouverneur Gilles Mahieu samen met de burgemeesters van de 27 gemeenten in de provincie beslist. De nieuwe richtlijnen gaan in op 1 oktober en duren minstens tot 22 oktober.

Vorige week woensdag schafte de Nationale Veiligheidsraad de algemene mondmaskerplicht in de buitenlucht in ons land af. Premier Sophie Wilmès liet wel weten dat lokale besturen nog steeds vrij zijn om eigen maatregelen te nemen. Daarna liet onder andere de stad Gent al weten dat hun mondmaskerplicht in het centrum en in de studentenbuurt blijft gelden.

Ook Brussel kondigde afgelopen weekend al strengere maatregelen af. Daar moeten alle horecazaken sluiten om 23 uur en is er een samenscholingsverbod voor meer dan 10 mensen tussen 23 en 6 uur. Die beslissing nam het omdat het aantal besmettingen in de hoofdstad snel stijgt.

Mondmaskers

Ook in de provincie Waals-Brabant is de laatste dagen een opflakkering van de corona-epidemie te merken. Daarom besloot de provincie om in te grijpen. Vanaf 1 oktober wordt in heel Waals-Brabant een mondmasker in de buurt van scholen en kinderopvangplaatsen verplicht van één uur voor schooltijd tot één uur na schooltijd.

Ook op markten en tijdens sportactiviteiten in clubverband moet een mondmasker gedragen worden. Alle organisaties – zoals vzw’s en feitelijke verenigingen – moeten een verantwoordelijke aanduiden die toeziet op de toepassing van de coronaregels.

Tussen 1 uur ‘s nachts en 6 ‘s morgen mag in heel Waals-Brabant op openbare plaatsen geen alcohol geconsumeerd worden. Voorlopig komt er geen aanpassing van de openingsuren in de horeca. De nieuwe maatregelen gaan van kracht op donderdag 1 oktober en blijven minstens drie weken gelden.

Meer
Lees meer...