Gent blijft mondmaskerplicht behouden in centrum en studentenbuurt

Stad Gent beslist voorlopig om de mondmaskerplicht in het winkelwandelgebied en de studentenbuurt te behouden. Dat is zojuist beslist door de Gentse crisiscel. Daarmee gaat de stad niet in op de aangekondigde versoepeling van de Nationale Veiligheidsraad eerder deze week.

De Nationale Veiligheidsraad besliste afgelopen woensdag om vanaf 1 oktober mondmaskers in open lucht niet langer verplicht te maken. Alleen op drukke plaatsen waar de afstand niet kan bewaard worden, moeten ze nog gedragen worden. Het riep lokale besturen ook op zoveel mogelijk die nationale richtlijnen te volgen, al zijn ze wel vrij om hun eigen regels te bepalen.

“Besmettingen stijgen nog steeds”

Daarop kwam de Gentse crisiscel vandaag bijeen om de nieuwe richtlijnen van de Nationale Veiligheidsraad te bespreken. Daar is beslist dat de mondmaskerplicht in het bestaande gebied in Gent volledig behouden blijft. Het gaat om het winkelwandelgebied in het centrum, enkele andere drukke straten en de Gentse studentenbuurt.

“Het aantal besmettingen stijgt nog steeds. De epidemiologische situatie is er momenteel niet naar om te versoepelen. De huidige regeling is helder en duidelijk”, laat burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld) weten. Hij roept de Gentenaren ook op om zich te blijven houden aan de basisregels zoals regelmatig je handen wassen, afstand houden en je contacten beperken.

Code geel

Daarnaast laat stad Gent ook weten dat de zogenaamde code geel voor het Gentse onderwijs, de opvang en het jeugdwerk gehandhaafd blijft tot 2 oktober 2020. Uit het rapport van de federale Risk Assessment Group (RAG) blijkt dat Gent onder de bovengrens blijft. Daarom moeten er geen strengere regels afgekondigd worden. Die situatie wordt wekelijks opnieuw geëvalueerd.

De laatste 7 dagen waren er in een 35-tal basis- en secundaire scholen een 50-tal besmettingen bij leerlingen en 6 bij leerkrachten. Het blijkt wel voornamelijk te gaan om besmettingen die buiten de schoolmuren zijn opgelopen. Slechts in één school was er sprake van een interne verspreiding, maar die is ondertussen uitgedoofd.

Vrije tijd

Toch stijgt het aantal besmettingen in Gent. Volgens onderzoek gebeuren die vooral in de vrije tijd, in familieverband of door contacten met vrienden. Deze week lanceerde de stad ook een speciale website waar je de actuele situatie in Gent rond het coronavirus kan opvolgen.

“Ook in onze stad stijgt het aantal besmettingen, vooral bij jonge mensen. De scholen en kinderdagverblijven bewaken de voorschriften binnen hun muren rigoureus. We moeten nu vooral zelf, in onze vrije tijd, actie ondernemen, om onszelf en onze dierbaren te beschermen. Hou afstand, was je handen, doe wat je moet doen om het virus niet binnen te brengen in je gezin, bij je (groot)ouders, in je school. Als je elkaar wil treffen, wees voorzichtig of zoek een vereniging of context waar je elkaar veilig kan ontmoeten”, verduidelijkt schepen van Onderwijs Elke Decruynaere (Groen).

Meer
Lees meer...