‘Liefde voor Muziek’ aflevering 3 draait om Nederlandse Ilse DeLange: wij spraken haar over zingen tussen 7 Belgen

‘Liefde voor Muziek’ aflevering 3 draait om Nederlandse Ilse DeLange: wij spraken haar over zingen tussen 7 Belgen

Vanavond om 20 uur 40 wordt de derde aflevering van ‘Liefde voor Muziek’ uitgezonden op VTM. Ilse DeLange staat centraal en Laura Tesoro zal ‘Lay Your Weapons Down’ coveren. Om af te sluiten, vertolkt Ilse nog samen met Stef Kamil het bijzonder breekbare ‘Seven Shades of Blue’ van Beth Nielsen Chapman. Wij spraken met Ilse DeLange over ‘Liefde voor Muziek’.

De deelnemers van het vijfde seizoen van Liefde voor Muziek 2019 zijn Laura Tesoro, Ilse DeLange, Stef Kamil Carlens, Kommil Foo, Jan Leyers en Bart Kaëll.

Delange is het centraal figuur van de derde aflevering. De andere deelnemers zullen nummers uit haar repertoire coveren.

(Lees hier ons interview met Bart Kaëll over Liefde voor Muziek.)

Hoe kijk je terug op Liefde voor Muziek?

Ilse DeLange: Iedereen heeft het gevoel dat het een heel bijzondere week was. Ik voelde me in het begin natuurlijk een beetje een vreemde eend in de bijt, omdat ik als enige Nederlander in het Belgische gezelschap zat en ik niet echt bekend was met de meeste artiesten en hun muziek.

Dan kom je op het vliegveld en staat iedereen plots bij elkaar. Ik had het gevoel dat ik een soort van klas binnenliep en een nieuwe leerling was. Maar dat was heel snel weg, want iedereen is zo ontzettend open en vriendelijk. We hadden heel snel een band met elkaar. Dat klinkt misschien heel cliché, maar dat kwam door de liefde voor muziek die we delen.

Was het niet heel veel werk om van elke artiest een nummer in een nieuw jasje te steken? Heb je op voorhand niet heel veel moeten repeteren?

Ilse DeLange: Natuurlijk, net als alle anderen heb ik daar heel veel tijd in gestoken. Gelukkig heb ik met JB Meijers, een maatje van mij, demo’s kunnen maken en de songs naar mijn wereld toe getrokken.

(Silvy De Bie over Liefde voor Muziek, een soloplaat en het leven als artiest.)

vtm

Op reis om te ontsnappen

Heeft de omgeving, een afgelegen villa nabij het Spaanse Sevilla, de sfeer van het programma beïnvloed?

Ilse DeLange: Zeker wel. Het feit dat je met elkaar op reis gaat, zorgt ervoor dat je samen in een soort cocon leeft.

Ik vind dat sowieso ook fijn om muziek te schrijven. Het enige dat je op dat moment hebt, is de muziek. Je hebt niet die afleidingen van het reilen en zeilen thuis. Het zorgt echt voor een bijzondere sfeer.

Is er veel geweend dit seizoen?

Ilse DeLange: Geweend is een te groot woord, maar er was wel beroering en oprecht onder de indruk zijn van een vertolking.

Ik vond het allemaal heel oprecht. Het was geen glamour, over the top-toestand. Het was allemaal heel mooi en integer.

vtm

Het Regent in mijn Hart

Met wiens repertoire had je het meeste moeite?

Ilse DeLange: Voor mij was het het moeilijkst om een liedje te kiezen van Bart. Toen ik eenmaal mijn eigen versie gemaakt had, werd het een van de liedjes die net het dichtst bij me staat, ook omdat ik alles naar een meer rootsy americana-sfeer wou halen. Laura (Tesoro, red.) heeft nog niet zo veel materiaal dus bij haar was het echt kijken van ‘wat kan ik naar mij toe trekken?’. Ik vind zelf dat dat uiteindelijk heel goed gelukt is, maar dat waren wel de twee grootste uitdagingen.

(Spotify zet in op playlists voor Belgische markt: verbetering of vernauwing voor het muzieklandschap?)

Welke artiest vond je het leukst om te coveren?

Ilse DeLange: Het was allemaal leuk, maar er is één liedje bij dat van nature het dichtste bij me ligt. Dat is een nummer van Stef Kamil Carlens.

Welke artiest heeft je dit seizoen het meest verrast met zijn/haar performance?

Ilse DeLange: Stef Kamil Carlens en Bart Kaëll.

Welke cover van één van jouw songs vond je het gekst?

Ilse DeLange: Die van Milow.

(Dit zijn onze 45 beste albums van 2018.)

Ideale Liefde voor Muziek

Als je zelf een Liefde voor Muziek zou mogen samenstellen met eender welke artiest. Wie mag dan zeker niet ontbreken?

Ilse DeLange: Dolly Parton, omdat ik een enorme fan van haar ben. Er zouden een aantal country-types tussen zitten, maar ook Beck. Pharrell Williams zou ik ook graag eens ontmoeten. Ik zou erg uiteenlopend gaan.

Ik heb in mijn carrière ook wel een soort van tweeledigheid. Ik hou van rootsy, akoestische muziek en aan de andere kant maak ik popmuziek. Ik geniet daar ook heel erg van. Volgens mij is net dat ook de kracht van het programma, dat er zoveel uiteenlopende werelden bij elkaar komen qua persoonlijkheden en genres. Alle grenzen vallen weg, dat is net zo mooi.

(Nieuw offensief van muziekindustrie: platenlabels klagen provider aan voor illegaal downloaden.)

Guilty pleasure en toekomstplannen

Wat is jouw muzikale guilty pleasure?

Ilse DeLange: Ik kom eigenlijk overal voor uit, dus ik heb niet echt guilty pleasures, maar ik als Whitney Houston bijvoorbeeld op de radio komt met I Wanna Dance With Somebody dan kan ik daar écht van genieten. Dat is misschien eentje voor in de karaokebar.

(Zo ziet de voorlopige line-up van Pukkelpop eruit.)

Liefde voor Muziek is voor veel artiesten een boost. Wat zijn jouw toekomstplannen?

Ilse DeLange: Ik hoop in ieder geval dat ik wat meer in het zicht kom in België. Het zou mooi zijn als ik hier wat meer zou kunnen spelen en dat er wat Belgische data in de agenda komen. Deze zomer staan er in Nederland festivals gepland en in het najaar volgt er een grote theatertour naar aanleiding van een nieuw album dat nog verschijnt en geproduceerd werd door T Bone Burnett.

(Lees hier meer over Taylor Swift en haar strijd tegen de relatief lage Spotify-inkomsten.)

vtm

Gesponsorde artikelen