Lieveheersbeestjes met soa’s overspoelen Groot-Brittannië

Lieveheersbeestjes met soa’s overspoelen Groot-Brittannië

Aziatische lieveheersbeestjes die besmet zijn met een seksueel overdraagbare schimmel overspoelen momenteel het Verenigd Koninkrijk. De beestjes zorgen ervoor dat de Britse populatie lieveheersbeestjes al met 30 procent gedaald is sinds ze voor het eerst gezien werden in het land.

Lieveheersbeestjes worden vaak gezien als geluksbrengers, maar in Groot-Brittannië hebben ze momenteel last van een invasie van de zwart gestippelde insecten. Want de lieveheersbeestjes die nu in het land komen genieten van het herfstweer, zijn bijna allemaal drager van een soa. Ja, dat lees je goed: een Seksueel Overdraagbare Aandoening.

De lieveheersbeestjes zijn niet de klassieke rode vliegjes met zwarte stippen, maar zijn een variant die donkerder van kleur zijn en soms zelfs een oranje of geel kleurtje hebben. De beestjes leven normaal gezien in het oosten van Azië en Noord-Amerika, maar genieten van het herfstweer in het Verenigd Koninkrijk in deze tijd van het jaar, zo schrijft Indy.

Seksueel overdraagbaar

De harlekijntjes zijn dit jaar besmet geraakt met een soort schimmel die de naam Laboulbeniales draagt. De schimmel kan alleen overgedragen worden door seks of door in grote groep op elkaar te zitten.

De schimmel zorgt ervoor dat de lieveheersbeestjes grote gele plekken krijgen op hun lijfje en verkort ook hun leven. Het aantal eitjes dat een vrouwtje kan produceren, wordt ook aanzienlijk verminderd door de schimmel.

Kannibalen

Het goede nieuws is dat de soa niet overdraagbaar is op mensen, maar het is slecht nieuws voor de lieveheersbeestjes die van oorsprong in het Verenigd Koninkrijk wonen. De schimmel kan namelijk overgedragen worden op verschillende soorten lieveheersbeestjes én harlekijntjes zijn ook nog kannibalen.

De harlekijn-lieveheersbeestjes doken voor het eerst op in Groot-Brittannië in 2004 en sindsdien is het aantal Britse lieveheersbeestjes met maar liefst 30 procent gedaald.

Gesponsorde artikelen