Ligt de toekomst van prothesen in Genk?

Met branded content van Amputee Care Center

In het Belgische Genk ligt een bijzonder centrum dat de kwaliteit van leven van mensen met een prothese sterk verbetert: het Amputee Care Center. Dit innovatieve centrum speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van prothesen. Dit doen ze op een manier die je misschien wel doet denken aan de inspirerende verhalen van de Paralympics.

Meer dan een kunstmatig ledemaat

Prothesen zijn kunstmatige ledematen die worden gebruikt om ontbrekende, verloren of geamputeerde ledematen te vervangen. Vroeger waren ze vaak vrij eenvoudig en soms wat ongemakkelijk, maar tegenwoordig zijn ze behoorlijk geavanceerd. De nieuwste prothesen zijn ontworpen om niet alleen functioneel te zijn, maar ook om er goed uit te zien en goed aan te sluiten bij de levensstijl van de prothesedrager.

Bij het Amputee Care Center (ACC) in Genk zijn ze volop bezig met de nieuwste technologieën op dit gebied. Hier ontwikkelen ze op maat gemaakte oplossingen. Vaak zijn dit prothesen die in eigen huis worden gemaakt met behulp van 3D-printtechnologie en van geavanceerde materialen zoals koolstofvezel. Deze innovaties maken prothesen lichter, sterker en veel comfortabeler.

Waarom naar Genk?

Wat het ACC echt bijzonder maakt, is de manier waarop de zorg en technologie wordt aangepast aan de unieke behoeften van elke patiënt. In plaats van een standaardoplossing te bieden, wordt er gekeken naar wat iemand echt nodig heeft in hun dagelijkse leven. Er wordt nauw samengewerkt met elke patiënt om een prothese te ontwikkelen die perfect past bij hun unieke situatie en wensen. 

Van de eerste kennismaking (vaak voor een second opinion) tot de aanpassing en follow-up, elke stap wordt zorgvuldig genomen. Dit zorgt ervoor dat de prothese niet alleen goed functioneert, maar ook goed voelt en mooi is. Uiteraard wordt dit ook opgevolgd met totaalzorg, waaronder revalidatie en ondersteuning op maat. 

Inspiratie uit de Paralympics

Het Amputee Care Center (ACC) was sterk vertegenwoordigd in Parijs2024. Een belangrijke inspiratiebron voor de vooruitgang in de prothesetechnologie komt namelijk uit de Paralympische Spelen. Dit evenement toont dat atleten met een beperking ongelooflijke prestaties neer kunnen zetten met behulp van geavanceerde technologieën. Dit varieert van sprinten op high-tech carbonvezel blade prothesen tot equestrian dressage met geavanceerde armprothesen en beenprothesen. De Paralympics laten zien hoe prothesen kunnen bijdragen aan het overwinnen van grenzen. Het Amputee Care Center (ACC) is een sponsor en ondersteunt enkele atleten. Door te leren van de nieuwste innovaties en successen uit de sport, kunnen ook reguliere prothesedragers betere ondersteuning en meer mogelijkheden krijgen. 

Toekomstige ontwikkelingen

De wereld van prothesen blijft zich ontwikkelen. Het Amputee Care Center in Genk werkt er daarbij voortdurend aan om voorop te blijven lopen, want een voorloper zijn ze zeker. Van robotica tot kunstmatige intelligentie en 3D-printing, de toekomstige ontwikkelingen beloven veel nieuwe mogelijkheden voor prothesedragers. Denk bijvoorbeeld aan prothesen die kunnen worden bestuurd met behulp van gedachten en spieren (myo-elektrische prothesen) of die nog beter kunnen worden aangepast aan de bewegingen van de drager dankzij 3D-printing. De toekomst voor prothesedragers is daarmee veelbelovend.

De evolutie van prothesen is daarnaast niet alleen een technologische vooruitgang, maar ook een verandering in hoe we kijken naar totaalzorg, mogelijkheden en beperkingen. Zo spelen de Paralympische Spelen een zeer belangrijke rol door een platform te bieden waar de grenzen van menselijke prestaties worden verlegd. Atleten met prothesen tonen aan dat fysieke beperkingen niet het einde betekenen, maar eerder een kans zijn voor nieuwe mogelijkheden en prestaties. Met behulp van moderne protheses kan iedereen zijn volledige potentieel bereiken. 

Meer
Lees meer...