Limburgers kunnen in het voorjaar van 2019 betalen met de LimbU. Dat is een nieuw e-moneyplatform van Belfius Bank en de vereniging Uitmuntend Limburg. Je kan de digitale valuta verkrijgen door aan positieve acties deel te nemen.
Hoe verdien je LimbU-munten? Je kan bijvoorbeeld zwerfvuil opruimen, kleding doneren of bloed geven. Vooral duurzaamheid en gemeenschapszin zijn belangrijk volgen organisator Belfius. Eén LimbU-munt is één euro waard en kan uitgegeven worden bij plaatselijke handelszaken, musea, zwembaden en restaurants.
(Meer over de plannen van Facebook voor z’n eigen cryptocurrency lees je hier.)
Innovatielab van Belfius
Sinds begin 2018 staat de LimbU bekend als een spaar- en beloningssysteem. Maar nu heeft Belfius een e-moneylicentie binnen en beschikt de bank over blockchaintechnologie. De munt werd ontwikkeld door The Studio, het innovatielab van Belfius Bank. Eerder dit jaar ontwierp The Studio ook Pengo, een dienst waarmee gebruikers aan elkaar betalingsverzoeken kunnen versturen via Facebook Messenger of WhatsApp.
(Onlangs werd er voor 25 miljoen euro aan cryptovaluta gestolen na een hack.)
9 gemeenten
Het betaalplatform LimbU wordt begin 2019 gelanceerd. Al negen gemeenten in de provincie hebben aangekondigd dat ze extra acties op poten zullen zetten om de nieuwe digitale munt een duwtje in de rug te geven. Wie aan de acties wil deelnemen, kan zich inschrijven via MijnLimbu.be.
Het is echter niet de eerste keer dat Belfius zoiets doet. De bank ontwikkelde in samenwerking met Flow Pilots al een mobiliteitsplatform voor scholen en gemeenten waarmee kinderen digitale munten kunnen verzamelen als ze te voet of met de fiets naar school gaan.
Ook dat systeem is gebaseerd op blockchaintechnologie. Het wordt momenteel gebruikt in Bonheiden, Peer en Crisnée.
(Apple-medeoprichter Wozniak denkt dat Ethereum even invloedrijk als Apple zal worden.)