De twee neurowetenschappers van het Duitse bedrijf neuro11 waren de voorbije dagen prominent aanwezig op het trainingsveld van Liverpool, in de aanloop naar de Champions League-finale tegen Real Madrid morgenavond.
De sterren van Liverpool, en dan vooral de vrijeschopspecialisten, zijn het intussen gewoon. Bij de veldtraining moeten ze soms hersensensoren op hun hoofd dragen. Die zijn verbonden met apparatuur op hun rug die de hersenactiviteit in kaart brengt.
Het gaat om technologie die ontwikkeld is door de Duitse neurowetenschappers Niklas Häusler en Patrick Hantschke, die er het bedrijf neuro11 rond gebouwd hebben. Ze behoren intussen deeltijds tot de trainingsstaf van Liverpool FC.
Hun doel is om na te gaan welke precieze omstandigheden of rituelen helpen om een speler in the zone te krijgen, zodat hij zonder afleiding een vrije schop kan nemen. Dat leidt tot repetitieve oefeningen in mentale kracht, die gebaseerd zijn op harde wetenschappelijke data.
“We proberen het zo te finetunen dat de speler uiteindelijk een mentaal hulpmiddel heeft, zodat het niet uitmaakt wat de situatie rond hem is. Je weet waar je je op moet focussen en je raakt niet gedesoriënteerd. Je kunt een wedstrijdsituatie met hoge druk misschien niet nabootsen, maar je kunt een speler wel de juiste hulpmiddelen geven om daarop voorbereid te zijn”, zo legde Häusler uit aan The Athletic.
Liverpooltrainer Jürgen Klopp, die ook op andere vlakken veel experimenteert met data en wetenschap, sprak na de gewonnen strafschoppenreeks in de League Cup tegen Chelsea van een “ongelooflijke impact” van de technologie op de prestaties van zijn team.
Standaardsituaties
“We zijn nu in staat om specifiek de mentale en schot-precisie vaardigheden van onze spelers direct op het veld te trainen, op een manier die tot nu toe niet mogelijk was voor ons”, zegt Klopp op de website van het bedrijf. “Aangezien mentale kracht zo’n belangrijke rol speelt op het hoogste niveau, zijn we erg enthousiast over de samenwerking met deze jongens.”
De metingen werken voorlopig wel alleen als de spelers stil staan aan het begin van de beweging, omdat de sensoren erg gevoelig zijn. De technologie is dus alleen bruikbaar bij vrije schoppen waaronder strafschoppen, standaardsituaties zoals hoekschoppen of bij sommige vaste patronen zoals het trappen van een lange crossbal.
Maar omdat standaardsituaties almaar belangrijker worden in het hedendaagse voetbal, gelooft Liverpool rotsvast in het nut van de neurowetenschap. De hoop van de Reds is dat de spitstechnologie dat tikkeltje extra brengt dat het verschil tussen winst en verlies kan bepalen.
(fjc)