Left Right
scrollTop top

Lockdown zorgt mogelijk voor 214.000 extra baby’s in Filipijnen


Filippijnen coronavirus kinderen
© epa

De strenge coronamaatregelen die in de Filipijnen van kracht waren, zouden wel eens een heel opmerkelijk gevolg kunnen hebben. Doordat veel mensen geen toegang hadden tot anticonceptie stevent het land af op het hoogste geboortecijfer in 20 jaar.

Toen het coronavirus begin maart de Filipijnen bereikte, kondigde president Rodrigo Duterte vrij snel een heel strenge lockdown af. Mede daardoor bleef de uitbraak in het land met meer dan 100 miljoen inwoners redelijk beperkt. Officieel raakten 36.438 mensen besmet en stierven 1.255 mensen aan Covid-19.

Die lockdown lijkt nu wel andere onverwachte gevolgen te hebben. Zowel patiënten als medisch personeel konden daardoor namelijk maandenlang niet naar ziekenhuizen gaan. Op veel plaatsen is er ook een tekort aan condooms en anticonceptiepillen, zeker op het platteland en afgelegen eilanden ver van de hoofdstad.

Schaarste

Nu de coronamaatregelen versoepeld zijn, probeert Family Planning Organization of the Philippines (FPOP) vrouwen die opnieuw bij de dokter raken langwerkende anticonceptie te geven, zoals de prikpil. Wie de pil pakt, krijgt meteen een grote hoeveelheid mee. Zo wil de dienst inspelen op een eventuele nieuwe lockdown.

Het probleem is echter dat de voorraden in alle ziekenhuizen beperkt zijn. “Gezondheidszorg die aan geboortebeperking doet, is voor de overheid geen prioriteit”, klinkt het bij Nandy Senoc, uitvoerend directeur van de FPOP. Daardoor is er ook een schaarste aan condooms in het land.

Filippijnen coronavirus vrouwen
epa

1,9 miljoen geboortes

Sowieso hebben in de Filipijnen veel vrouwen al geen toegang tot gezinsplanning. Dat aantal is door de lockdown echter nog met één vijfde gestegen tot 3.688.000. Het Bevolkingsinstituut van de Universiteit van de Filipijnen en het United Nations Population Fund (UNFPA) schatten daardoor dat er het komende jaar 214.000 extra baby’s kunnen geboren worden door ongeplande zwangerschappen als gevolg van de coronalockdown. Daardoor zouden er in 2021 bijna 1,9 miljoen geboortes zijn, een record deze eeuw.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.944.089
 • Aantal
  doden
  1.166.685
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  333.718
 • Aantal
  doden
  10.899