Left Right
scrollTop top

Lockheed Martin adverteert fel op Twitter om z’n F-35 in België te verkopen, maar sp.a laat dat ontploffen in hun gezicht


Lockheed Martin adverteert fel op Twitter om z’n F-35 in België te verkopen, maar sp.a laat dat ontploffen in hun gezicht

De strijd om de opvolger van de F-16 is volop bezig. Logisch: het gaat om een bestelling van het leger die in de miljarden euro’s loopt, en waar één producent met de hoofdvogel gaat lopen. Lockheed Martin is volop aan het adverteren voor z’n F-35, onder meer op Twitter. En sp.a-er Dirk Van der Maelen stoorde zich daar duidelijk aan, en dus sloeg hij terug. 

“Wat maakt de F-35 zo anders dan alle andere gevechtsvliegtuigen op de markt? Wie politiek volgt in België via Twitter zal het vast al in zijn of haar timeline tegengekomen zijn: Lockheed Martin, het bedrijf achter de F-35 is stevig campagne aan het voeren.

Er staat veel op het spel natuurlijk: de regering heeft beslist om nog deze legislatuur te beslissen over een opvolger voor de F-16’s die aan vervanging toe zijn. In een tijdperk van drones kan je je de vraag stellen of we binnen pakweg 15 jaar nog zoveel geld aan bemande vluchten willen uitgeven, maar die knoop hebben Defensie en de regering Michel dus doorgehakt: er moet en zal een bemand toestel aangekocht worden. De vraag is dus: het welke? Vijf kandidaten zitten nog in de race: de F-35 van Lockheed Martin, dat destijds ook de F-16’s leverde, en daarnaast de F-18 van Boeing, de Eurofighter van Airbus en BAE, de Rafale van Dassault en de Gripen van Saab.

“Allerduurste ter wereld!”

De Amerikanen van Lockheed Martin zijn enorme lobbyisten: al in de vorige legislatuur probeerden ze stevige banden te smeden met onder meer de N-VA. En via hun Twitter-campagne proberen ze ook hun website aan te prijzen waarop een verkoopspraatje voor de F-35 staat.

Sp.a-kamerlid Dirk Van der Maelen kreeg het duidelijk op z’n heupen van altijd weer die reclame in z’n timeline te zien. En dus vuurde hij volgende tweet af: “Wat de F-35 anders maakt dan alle andere gevechtsvliegtuigen? Antwoord: allerduurste ter wereld in aankoop én onderhoud”.

Het is meteen een voorbode van een felle symbolische strijd die gevoerd gaat worden rond de miljardenaankoop. Want zo’n boodschap gaat er natuurlijk in als zoetje broodjes: in tijden van besparingen zou deze regering dan wel miljarden euro’s aan het duurste toestel uitgeven? Overigens hangt het er sterk vanaf hoe je berekent om te zeggen welk toestel duurder is. Maar dat er een stevige strijd rond die perceptie gevoerd zal worden, dat is ondertussen wel duidelijk.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…