Logan Paul betaalde 3,5 miljoen dollar voor “vermoedelijk valse Pokémonkaarten”

In december kondigde Logan Paul aan dat hij unieke Pokémonkaarten had gekocht voor het monsterbedrag van maar liefst 3,5 miljoen dollar (3,1 miljoen euro). Het zou gaan om een doos met verschillende Base Set booster boxes van de eerste editie. Deze zijn heel gegeerd bij verzamelaars, wat het hoge prijskaartje verklaart. Maar volgens experts zou Paul mogelijk valse Pokémonkaarten in handen hebben gekregen.

Er valt tegenwoordig heel wat geld te verdienen met de verkoop van zeldzame Pokémonkaarten. Dat is ook YouTuber en bokser Logan Paul niet ontgaan. Hij kocht, voor het hallucinante bedrag van 3,5 miljoen dollar, een unieke doos met Pokémonkaarten, maar experts twijfelen aan de legitimiteit van de kaarten.

Zeldzame Pokémonkaarten

Via Twitter liet Logan Paul weten dat hij een “authentieke box met eerste editie Pokémonkaarten” op de kop had getikt voor 3,5 miljoen dollar (3,1 miljoen euro). Van de doos, die nog ongeopend was, zou maar één exemplaar bestaan in de wereld.

Omdat het om zo’n unieke box gaat, stelden kenners van Pokémonkaarten (ja, die bestaan) zich meteen vragen. In de wereld van de Pokémonkaarthandel doen namelijk geregeld valse kaarten de ronde, want daar valt heel wat geld mee te verdienen.

Louche verkoper

YouTuber Rattle Pokémon, die gespecialiseerd is in het natrekken van de authenticiteit van Pokémonkaarten, deelde een video met redenen waarom hij denkt dat het gaat om valse kaarten. Hij begint met de boodschap dat het heel moeilijk is om na te gaan of Booster Boxes, zoals de box van Logan Paul heet, authentiek zijn.

Rattle Pokémon trok na waar Logan Paul de doos gekocht heeft. De verkoper is daarbij niet heel geloofwaardig vindt hij. Omdat er op het account maar heel weinig transacties gebeurden in het verleden. Daarnaast vindt hij het ook verdacht dat de koper aangeeft dat er enkel refunds zijn van ongeopende dozen. “De doos kan dus vol stenen zitten, zonder dat je het weet”, klinkt het bij Rattle Pokémon. Hij waarschuwt ook dat, wanneer je uit een ander land komt dan de verkoper, de douane de doos kan openen en je dus je geld sowieso kwijt bent. Wanneer je besluit om de ongeopende doos terug te sturen, krijg je maar 70 procent van je betaalde bedrag terugkrijgt. In het geval van Logan Paul zou hij dus sowieso een miljoen dollar kwijt zijn, zelfs al stuurt hij de doos meteen terug.

De verkoper wilde de doos ook niet in persoon overhandigen, ook dat vindt Rattle Pokémon een red flag. Verder vertelde de verkoper van de Booster Box ook twee verschillende verhalen over hoe hij zelf aan de doos kwam. “Er is geen enkele reden waarom je dat zou doen, tenzij het gaat om een valse doos”.

Authenticiteitscontrole

De doos werd uiteindelijk eerst verkocht aan CardKahuna voor een prijs die niet bekend is. Die liet de doos controleren door Baseball Card Exchange, een firma die gespecialiseerd is in het natrekken van de authenticiteit van collectors items uit de sportwereld (maar die niet gekend is bij de Pokémonkaartexperts). Deze firma besloot dat de doos authentiek was, maar liet niet weten waarom het die beslissing maakte.

CardKahuna verkocht de doos vervolgens door aan Shyne150 voor 2,7 miljoen dollar (2,4 miljoen euro). En die verkocht de doos door aan Logan Paul voor 3,5 miljoen dollar (3,1 miljoen euro).

Verdachte doos

De website PokeBeach.com hielp nadien ook nog mee aan het onderzoek. En samen met Rattle Pokémon ontdekten ze nog enkele eigenaardigheden. Zo zijn er enkele dingen aan de doos die niet kloppen. Zo is de productcode van de doos ‘WOC06033’, te lezen op een sticker op de doos. Die is ook te vinden op de doos van Logan Paul, maar die heeft daarbij wel twee extra tekens gekregen. Het gaat daarbij om “1E”, wat zou staan voor “1st Edition”. Die tekens staan inderdaad op latere Booster Boxes, maar werden nog niet gebruikt wanneer de specifieke box van Logan Paul uitkwam.

Maar het beste bewijs voor de valsheid van de doos is te vinden in de streepjescode. Die zou overeen moeten komen met de cijfercode ‘WOC060331E’, maar dat is niet het geval. De streepjescode vertaalt namelijk naar ‘WOC06033’, zonder de ‘1E’. Dit bewijst dus dat de ‘1E’ waarschijnlijk aan de code werd toegevoegd om het idee te scheppen dat het ging om de felbegeerde eerste editie terwijl dat eigenlijk niet het geval is. Ook is het label veel minder vervaagd dan dat op andere dozen uit dezelfde periode. De doos zou afkomstig zijn uit de jaren negentig, dus is het logisch dat de inkt op de sticker doorheen de jaren vervaagd. Maar de inkt op de doos van Logan Paul is nog steeds volledig zwart.

In een derde video gaat Rattle Pokémon nog dieper in op de doos, waarbij hij merkt dat de sticker niet even groot is als die op echte dozen. Daarnaast is ook het lettertype van de stempel die op elke doos te vinden is anders en is de tape rond de doos ook verschillend van die van authentieke dozen. In die video ontdekt Rattle Pokémon ook dat het e-mailadres van de originele verkoper gelinkt is aan een bedrijf dat al meermaals beschuldigd werd van fraude met collectors items.

Reactie Logan Paul

Het nieuws heeft ondertussen ook Logan Paul bereikt. Hij laat daarbij weten dat hij de doos opnieuw zal laten onderzoeken op authenticiteit.

Dit weekend zal hij naar Chicago vliegen om daar de doos opnieuw voor te leggen aan Baseball Card Exchange. Daarbij zal hij dus aanwezig zijn bij het controleren van de doos en hoopt hij er dus zeker van te zijn dat zijn doos authentiek is. Om af te sluiten met de woorden van Logan Paul: “Wordt vervolgd”.

Meer
Lees meer...