Left Right
scrollTop top

Loïc Nottet over zijn nieuwe clip ‘On Fire’, nieuwe look en carrière na het Eurovisiesongfestival


Loïc Nottet over zijn nieuwe clip ‘On Fire’, nieuwe look en carrière na het Eurovisiesongfestival

De Franstalige zanger Loïc Nottet, bekend van het Belgisch Eurovisielied ‘Rhythm Inside’ uit 2015, heeft vandaag een videoclip gelost voor zijn gloednieuwe song ‘On Fire’. We hadden hem eerst bijna niet herkend, want hij heeft zijn haren spierwit geverfd en heeft nu een totaal andere kledingstijl. Wij spraken met Loïc Nottet.

Je nieuwe song On Fire klinkt zo anders dan wat je voordien uitbracht. Hoe komt dat?

Loïc Nottet: Ik wou verdergaan met popmuziek. Dat is de muziek die ik beluister en die ik graag zing. Maar het is een beetje anders uitgedraaid omdat ik fris en nieuw wou klinken. Er zit een lichte urban-touch in. Ik wil tonen dat er evolutie zit in mijn creativiteit. Ik wil dat de mensen een verandering zien. Zo van “dit is nieuw”.

Je bracht vandaag een nieuwe clip uit. Waar gaat die eigenlijk over?

Loïc Nottet: Het is een erg artistieke clip geworden, misschien wel de meest kunstzinnige die ik ooit gemaakt heb. Je ziet meerdere dansers, dat had ik nog nooit gedaan. We zijn in totaal met vijf. De clip vertelt een denkbeeldig verhaal en de setting is niet echt realistisch. We bevinden ons in een apart universum. In de videoclip tonen we ook een draak. Die proberen we tijdens het hele nummer te overwinnen. Op het einde van de videoclip slaag ik erin om hem te temmen. Voor mij staat die draak symbool voor problemen waar je in je leven mee geconfronteerd wordt. Een draak jaagt angst aan, het is moeilijk om hem te benaderen. Zo gaat dat ook vaak bij problemen in het echte leven. Maar op het einde van de clip word ik zelf vriend met de draak. Wat ik daarmee wil zeggen is dat je problemen, waar je veel angst van hebt, toch moet confronteren en dat je daarna moet verdergaan. Het is een boodschap van moed en kracht.

Vier persoonlijkheden

Je zegt dat On Fire vier persoonlijkheden van jou weergeeft: de charmeur, het kind, de clown en de melancholische loner. Kan je dat eens uitleggen?

Loïc Nottet: Dat zijn vier verschillende humeuren, waar ik mee zat toen ik het nummer componeerde. Ik had zin om die emoties te verpersoonlijken, om ze er realistisch te laten uitzien. Ik denk dat we allemaal wel een kinderachtig, charmant, clownesk en melancholisch kantje hebben. Ik wou dat in iets artistiek omzetten. De boodschap spreekt iedereen aan. Die personages neerzetten was voor mij erg belangrijk.

Je werkte voor On Fire samen met de singer-songwriter Sacha Skarkbek. Wat voor een invloed had dat op je muziek?

Loïc Nottet: Dat heeft me veel geholpen. Ik ben voor de eerste keer naar Engeland getrokken om muziek op te nemen. Zijn ervaring zorgde voor een heel belangrijke verandering. In het begin was ik wat geïntimideerd. Ik zag al die platen aan zijn muur hangen, van onder andere Adele, Lana Del Rey, en Miley Cyrus. Hij heeft met enorm veel grote artiesten samengewerkt. Sacha heeft me een benadering van de Engelse taal geleerd die ik daarvoor nog niet had. Ik kwam aan met zinnen en stukken tekst die ik al geschreven had. Die hebben we samen bekeken en herschreven. ‘Dat woord daar, die zin zo’. We hebben steen per steen aan songs gebouwd. Het resultaat was een muur waar we ons allebei in konden vinden. Het was een nieuwe manier om het schrijven aan te pakken.

Nieuwe look

Je hebt ook een nieuwe look, wit haar en een nieuwe kledingstijl. Is dit een soort nieuw begin voor jou?

Loïc Nottet: Dat was een beetje het idee. Met mijn nieuw materiaal wil ik iets nieuw, iets fris brengen. Het heel project is vernieuwd en dus mijn uiterlijk ook. Ik heb nagedacht over een look die overeenstemt met dit nieuwe project. Ik heb vaarwel gezegd tegen de kleur zwart en ik ben kleurrijke kleren beginnen dragen. Ik heb ook mijn haren wit geverfd.

Breng je binnenkort een nieuwe plaat uit?

Loïc Nottet: Ja.

Is er al een releasedatum?

Loïc Nottet: Nee. Het zal zeker voor 2019 zijn. Momenteel zijn we singles aan het uitbrengen met videoclips, een nieuwe look en heel het visuele daarrond. We willen kijken hoe het publiek reageert.

Zingen en dansen tegelijk

Is het niet erg vermoeiend om tegelijkertijd te zingen en te dansen op het podium?

Loïc Nottet: Ja, dat is moeilijk.

Hoe pak je dat aan?

Loïc Nottet: Ik probeer me te concentreren. Ik probeer niet téveel energie in het dansen te steken, en niet téveel in het zingen. Het is belangrijk om de twee in evenwicht te houden. Ik werk daar nu nog steeds aan en ik probeer zowel het zingen als het dansen naar een hoger niveau te tillen.

Wat doe je als je niet met muziek bezig bent? Hoe ontspan je je?

Loïc Nottet: Ik bekijk veel films en series.

Sociale media

Je bent erg groot op sociale media, vooral op Instagram. Wat is je geheim?

Loïc Nottet: Ik heb echt geen idee. Het is niet zo dat ik een voorbeeld of regeltjes volg ofzo. Ik ben niet geneigd om continu Stories of foto’s van mezelf de wereld in te sturen. Ik heb eigenlijk geluk dat de mensen naar mij gekomen zijn en dat ik hen niet moest gaan zoeken. Ik vertel ook niet over heel mijn leven op sociale media. Daar hou ik niet zo van.

Carrière na Eurovisie

Je hebt in 2015 België vertegenwoordigd op het Eurovisiesongfestival. Hoe kijk er daarop terug?

Loïc Nottet: Dat was een fantastische ervaring die veel deuren geopend heeft voor mij. Ik heb nu absoluut geen spijt dat ik dat gedaan heb. Het was een zeer goede leerschool. In die periode was ik nog erg jong. Ik was nog maar pas actief in de showbizz. Ik heb toen leren omgaan met communicatie, met de pers, …

Was het moeilijk om daarna je carrière uit te bouwen? Was je niet bang dat mensen erg hoge verwachtingen hadden? Was er veel druk?

Loïc Nottet: Dat was best eng. Na Rhythm Inside bracht ik Million eyes uit. Ik had veel schrik want die nummers lijken totaal niet op elkaar. Ik vroeg me af of mensen het lied wel goed zouden vinden. Het was een risico.

Invloeden

Als je carte blanche kreeg en met eender welke artiest zou mogen samenwerken, voor wie zou je dan kiezen?

Loïc Nottet: Imagine Dragons. Ik hou erg veel van de energie die die gasten uitstralen. Ik vind hun muziek ook fantastisch. Er is geen enkel lied van hen dat ik niet graag hoor. Ik hou van de sfeer die er rond hangt.

Wie zijn dan je belangrijkste invloeden?

Loïc Nottet: Zeker ook Imagine Dragons. Maar ook Lana Del Rey, Sia, Dua Lipa, … Ik hou van pop. Dat inspireert me op een bepaalde manier. Hun charisma, hun look, hun timbre, …

Verschillen tussen Vlaanderen en Wallonië?

Je bent zelf Franstalig. Is er eigenlijk veel verschil tussen optreden in Franstalig België en optreden in Vlaanderen?

Loïc Nottet: Het is anders. In Vlaanderen spreek ik Engels tegen het publiek, want mijn Nederlands is niet zo goed. Maar op het vlak van sfeer denk ik dat er niet zo veel verschil is. Mijn publiek is altijd warm en vriendelijk. Ze tonen ook dat ze blij zijn dus er zijn veel gelijkenissen.

Toekomstplannen

Waar zie je jezelf binnen tien jaar?

Loïc Nottet: Ik zou het leuk vinden als ik dan nog aanwezig ben als artiest. Ik denk dat ik dan nog steeds met muziek bezig zal zijn. Misschien doe ik ooit ook wel iets met cinema. Ik zal waarschijnlijk proberen om andere horizons te verkennen. Ik hoop dat ik dan nog bij de relevante artiesten zal horen.

Heb je verder nog toekomstplannen, naast de nieuwe plaat?

Loïc Nottet: Ik zou graag op tour gaan. Wanneer dat gebeurt, weet ik nog niet. Dat hangt af van wanneer het album uitkomt.

Heb je nog een boodschap voor onze lezers?

Loïc Nottet: Bedankt om het interview te lezen. Ik wil iedereen bedanken die me gesteund heeft. Zonder fans stelt een artiest niet veel voor. Je kan zoveel muziek maken als je wil, als niemand ernaar luistert, bestaan die songs ook maar op zichzelf. Een dikke merci dus. Ik hoop dat ik nooit zal teleurstellen.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update