Mag je nog light-frisdrank drinken als je stopt met het eten van suiker? Onze journaliste beantwoordt al je vragen

Mag je nog light-frisdrank drinken als je stopt met het eten van suiker? Onze journaliste beantwoordt al je vragen

Resoluut een maand met suiker stoppen, dat roept toch wat vragen op bij een aantal mensen. En vragen zijn er om beantwoord te worden, dus hier zijn alle antwoorden op de vragen die jullie mij stelden.

1. Is het een levensstijl die je ook na deze maand gaat volhouden?Waarom wel/niet?

De suikerdetox heeft mij na twee weken toch al een aantal voordelen opgeleverd en een aantal van die voordelen zou ik na deze maand ook graag proberen behouden. Ik heb bijvoorbeeld in tijden zo goed niet meer geslapen als de voorbije dagen en ben bijgevolg ook veel beter geworden in opstaan ’s morgens. Op die manier wordt mijn dag zowaar langer en dat wil ik heel graag zou houden, ook na deze ‘testmaand’.

Ik had ook van een lezer gelezen dat mijn humeur er sterk zou op vooruitgaan. Daarover kan ik voorlopig weinig zeggen om twee redenen: enerzijds ben ik van nature een vrij opgewekt en enthousiast persoon en niet zo vaak slechtgezind. Anderzijds heb ik het nu af en toe lastig als ik een ‘hongertje’ heb en geen koekje mag eten of een ijsje in dit warme weer. Dat maakt me niet helemaal chagrijnig, maar het zorgt wel voor moeilijkere momenten.

Conclusie: na mijn suikervrije maand wil ik graag nog wekelijks suikervrije maaltijden klaarmaken, al zal dat niet meer fulltime zijn. Ik geloof zeker in de effecten van suiker op je lichaam, maar denk dat een dergelijke levensstijl beter vol te houden is als je af en toe de teugels een beetje laat vieren en jezelf ook toestaat om te genieten van een ijsje.

iStock

2. Wat zijn je verwachtingen na deze maand?

Ik zie nu al in dat een suikervrij dieet geen drama is. Ik moet inderdaad dingen laten die ik graag eet, maar er zijn gelukkig nog heel veel lekkere alternatieven die wél op mijn menu mogen staan. Ik verwacht dus dat ik na deze maand bewuster met mijn voeding zal blijven omgaan. Nog vaker vers koken is een puntje op mijn agenda, want dan pas weet je echt zeker wat je allemaal binnenspeelt.

3. Voor wie is de suikerdetox geschikt?

Iedereen kan een maand zonder suiker leven. Ik heb geluk gehad dat mijn ontwenningsverschijnselen heel miniem waren en ik heb veel andere verhalen gehoord van mensen die de eerste drie dagen hun bed niet uit konden komen, omdat ze zich zo slap voelden of zoveel hoofdpijn hadden. Maar na die drie dagen word je een ander mens en dat is wél voor iedereen zo.

Ik moet wel zeggen dat het boek dat ik gebruik voor mijn suikerloze maand een groot minpunt bevat: het menu is niet ‘op maat gemaakt’. Zo word er geen onderscheid gemaakt tussen mannen of vrouwen, grootte en gewicht en welke job je doet.

Mijn vriend doet mee met de suikerdetox uit solidariteit, maar heeft het met een fysieke job véél lastiger gehad dan ikzelf die een ganse dag achter een computerscherm zit. Hij is ook veel groter dan mij en zou dus veel meer mogen eten dan de hoeveelheden die in het boek staan aangeduid. Maar afgezien daarvan is een suikerdetox sowieso voor iedereen geschikt. Je zal verbaasd zijn van de positieve effecten op je lichaam.

iStock

4. Welk plan gebruik je voor jouw suikerloze maand?

Ik heb het boek ‘De Suikerdetox’ gekocht van voedingsexperte Brooke Alpert en dermatologe Patricia Farris. De twee vrouwen hebben hun kennis gebundeld en in het boek vind je een volledige uitleg over wat suiker met je lichaam doet, welke voedingsstoffen goed voor je zijn én waarom en welke effecten een leven (of een maand) zonder suiker op je lichaam hebben. Om het je iets makkelijker te maken, geven ze je ook een aantal recepten mee (maar de chiazaadjesvla uit de eerste video was géén succes).

De Suikerdetox

5. Eet jij niet veel te veel eieren?

Toegegeven, ik was de eieren als ontbijt (drie stuks per dag!) snel beu én er waren mensen die het aantal eieren dat ik at ongezond vinden, voor mijn cholesterol bijvoorbeeld.

Maar wat is cholesterol precies? Cholesterol wordt door ons lichaam aangemaakt én kunnen we uit onze voeding halen. Het is een bouwstof voor cellen en hormonen. Aderverkalking en hart- en vaatziekten kunnen op lange termijn veroorzaakt worden door slechte cholesterol, maar er bestaat ook goede cholesterol. Goede cholesterol haalt overtollige (en slechte) cholesterol uit je bloed en brengt het terug naar de lever waar het wordt afgebroken.

Eieren zijn ook niet zo slecht als vaak wordt gedacht. Een ei bestaat voor twee derde uit onverzadigde vetten, dat zijn gezonde vetten. Toegegeven, een derde bestaat uit verzadigde vetten zoals cholesterol en dat is ongezond. Maar het zijn vooral dierlijk verzadigde vetten die schadelijk zijn en dat zit vooral in vette vleeswaren, kaas, boter, zoetigheden en tussendoortjes. Onverzadigde vetten haal je bijvoorbeeld uit noten, avocado, olijfolie of vette vis.

Mijn dieet was ook voorzien op drie eieren per dag: de hoeveelheid vlees die ik mag eten, is vooraf bepaald én ik mag ook geen vet vlees eten. Boter, kaas en koekjes zijn sowieso geschrapt van mijn menu. En het goeie aan eieren is dat het je een vol en verzadigd gevoel heeft én je bloedsuiker stabiel houdt.

iStock

6. Wat met frisdranken of light-versies van frisdrank?

Momenteel drink ik water, groene of zwarte thee, twee kopjes koffie per dag én drie keer in de week een glaasje rode wijn. Ondanks de suiker die ook in rode wijn zit, worden die glaasjes wel toegestaan door de vele antioxidanten die wijn bevat. Deze theorie is in de wetenschap nogal omstreden, maar ik volg het boek deze maand, dus sta ik mezelf ook dat glaasje wijn toe.

Niets van fruitsappen of frisdranken is toegestaan en dat is normaal, want frisdrank zit vol met suiker en ook fruitsap verliest veel van z’n gezonde vitamientjes in vloeibare vorm. Een sinaasappel is veel gezonder als je hem in partjes opeet dan als je hem perst en opdrinkt, omdat je bij het persen alle goeie vezels vermorzelt. Het zijn die vezels die zorgen voor een verzadigend gevoel én een goede werking van de darmen. Als je alleen het sap overhoudt, dan heb je ook alleen nog de (natuurlijke) suikers over.

En wat dan met light-versies van frisdranken? Die bevatten wel zoetstoffen, maar toch geen suikers? Goed bedacht, maar het mag niet. Frisdrank bevat nul voedingswaarde en zal je nooit een ‘vol’ gevoel geven. De suikervervangers in light-frisdrank zullen er trouwens niet voor zorgen dat je zin naar suiker minder wordt, integendeel: zoetstof is vaak nog zoeter dan gewone suiker en zal ervoor zorgen dat je smaakpapillen hun vermogen om zoetheid te proeven, zullen verliezen. Daardoor heb je dan steeds meer suiker nodig, echte of kunstmatige, om je behoefte aan zoet te bevredigen.

Light-frisdrank bedot je hersenen ook. Van zodra je lichaam zoete smaken proeft, worden je hersenen geactiveerd om zich voor te bereiden op suiker én gaat je lichaam insuline aanmaken. Gevolg? Je lichaam gaat in ‘vetopslagmodus’. Ook de theorie over light-frisdranken is wetenschappelijk nogal omstreden en er blijven stemmen opgaan voor andere theorieën over frisdrank, maar ook hier: ik volg alleen het boek maar.

iStock

7. Chiazaad bevat toch veel meer koolhydraten dan aardappelen?

Dat klopt, 100g chiazaad bevat 42g koolhydraten terwijl 100g aardappelen maar 17g koolhydraten bevat. Het grote verschil zit hem echter in hoe ons lichaam omgaat met de twee producten. Chiazaad geeft langzaam haar koolhydraten af aan ons lichaam terwijl aardappelen dat veel sneller doen, al hangt dat ook af van hoe je je aardappelen klaarmaakt.

iStock

8. Wat mag je allemaal eten?

Dat hangt af van week per week. De eerste drie dagen zijn de moeilijkste, omdat je dan ook geen fruit, zuivel of granen mag eten. Vanaf de vierde dag start ‘week 1’ van het programma en dan komen er elke week nieuwe dingen bij.

Voor wie graag de driedaagse detox eens wil proberen, geef ik graag mee wat je dan mag eten:

Hanne Bonte/Laure Van Aken

9. Heb je een aantal lekkere receptjes?

Jazeker! Elke week zullen jullie van mij een receptje krijgen en dit is het eerste:

De Suikerdetox / Jana Pollet

Gesponsorde artikelen