Mag je zomaar barbecueën in het park als je geen tuin hebt? Wij zochten het uit

barbecue
iStock

Het is hét moment voor een deftige barbecue: mooi weer vandaag, ’t is weekend én … vanaf morgen gaan de temperaturen weer naar beneden. Maar als je nu geen tuin hebt, ben je dan gedoemd om binnen op een grillpan te werken? Nee, maar de regelgeving is niet in alle steden en gemeenten even soepel.

Voor alle duidelijkheid: je checkt best even je lokale gemeentereglement, maar als je graag met je maten in een park wil gaan zitten in één van de grote studentensteden, of het nu voor een lekker stukje vlees is of een BBQ met vegan gerechten, dan heb je geluk. Wij hebben het even allemaal op een rijtje gezet.

Aalst

In de Oost-Vlaamse studentenstad zijn er geen plaatsen waar je mag barbecueën in het openbaar. In het kader van een evenement kan je dit wel aangevragen worden bij het evenementenloket. Let wel op: dat moet je minstens 6 weken op voorhand doen.

Antwerpen

Antwerpen voorziet zelf publieke barbecues voor de stadsbewoners die zin hebben in een minifeestje. Je kan ze hier vinden, reserveren is niet nodig, maar aanschuiven mogelijk wel.

iStock

Gent

In de Arteveldestad mag je zowel voor een eigen barbecue als voor een publieke barbecue kiezen. De volledige lijst kan je hier vinden, maar in de meeste publieke parken mag je dus je eigen set meenemen. Enkel aan de Meulestede, in Nieuw Gent en aan de Watersportbaan mag je enkel de publieke barbecues gebruiken.

Kortrijk

Geen eigen barbecue in Kortrijk, maar wel een sterke aanmoediging van de stad om de publieke barbecues het hele jaar door te gebruiken. Er is dus geen seizoen, het kan ook tijdens de winter, maar de barbecues zijn wel afgesloten en dus mag je eerst de sleutel gaan vragen aan de gemeente. Reserveren kan hier.

Leuven

Ook in Leuven hebben ze liever dat je een barbecue van de stad huurt, dat kan op drie locaties, waaronder aan de oude Wingerd. Je vraagt ze aan bij het wijkcentrum waar het parkje gelegen is.

Brussel

Het reglement van de hoofdstad is duidelijk: geen vlammen in openbare parken en dus geen barbecues. Wie wel een tuin heeft, moet trouwens ook opletten, want de buurt hinderen door ‘geur, rook of wasemen’ maakt ook kans op een GAS-boete. Niet te veel Provençaalse kruiden gebruiken dus, je buren zouden kunnen jaloers worden.

iStock

Gesponsorde artikelen