Maken winterbanden vandaag nu zo’n verschil?

De eerste echte sneeuwvlokken zorgden vanmorgen meteen voor echte monsterfiles op de wegen. Als we vandaag allemaal winterbanden hadden, was de ochtendspits dan vlotter verlopen?

In ons land is het niet verplicht om met winterbanden te rijden. Dat meldt Touring. Sommige mensen rijden liever niet als het sneeuwt. Voor hen zijn winterbanden dan een verloren investering.

Autogids meldt dat winterbanden al beter presteren dan zomerbanden bij zeven graden of kouder, of de weg nu droog is of nat. Vooral het rubber is belangrijk. Zo worden banden sneller hard door de koude, wat slecht is voor de kwaliteit. Bij winterbanden komt dat probleem veel minder voor omdat ze van zachter rubber zijn gemaakt. De voordelen voor de bestuurder: meer stabiliteit, meer grip en een korte remafstand. Je kan dus stellen dat winterbanden het rijden veiliger maakt.

En het fileprobleem?

Toch zouden winterbanden het fileprobleem niet oplossen. Tony Verhelle van Autogids zegt in Het Belang van Limburg dat “de lange files vooral een gevolg zijn van een paniekreactie na de eerste sneeuwval. De files zijn eigenlijk positief voor de verkeersveiligheid, want dat betekent dat de mensen hun rijstijl aanpassen. Het mag niet de bedoeling zijn dat bestuurders met winterbanden meer risico’s nemen.”

De voordelen wegen dus op tegen de nadelen. Hoeveel kosten ze? Voor zo’n 400 euro heb je een set, maar kijk zeker uit naar promoties. Daarbovenop komen eventueel nog de kosten voor vier extra velgen en voor het wisselen van de banden. Soms krijg je zelfs korting op je autoverzekering als je voor winterbanden kiest.

Meer
Lees meer...