Malaria staat bekend als een tropische ziekte, maar vroeger kwam het ook hier voor. Door de klimaatverandering trekt de malariamug noordwaarts. Sommige ziekten zouden dus terug kunnen keren, waarschuwt Ludwig Apers, arts aan het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen.
Beluister hier het volledige interview met Ludwig Apers:
De essentie: Malaria was verdwenen in België, maar door het veranderende klimaat verplaatsen de muggen zich die de ziekte veroorzaken. Als ze hier gaan broeden, kan malaria een comeback maken. Andere tropische aandoeningen duiken nu al op rond de Middellandse Zee.
- Apers: “Malaria wordt nu gelinkt aan de tropen en subtropen, maar in feite zijn er vormen van malaria die in onze contreien voorkwamen. Dat was zo tot het midden van de vorige eeuw, in Italië, zelfs in Nederland. Het werd polderkoorts genoemd en ging effectief om een vorm van malaria. We houden heel nauwlettend in de gaten hoe de muggenpopulaties die malaria kunnen overdragen aan het oprukken zijn naar het noorden.”
- “Momenteel is er een verhoogde waakzaamheid. Onze insectenkundigen zijn waakzaam langs parkings, wat een klassieke plaats is waar muggen kunnen worden teruggevonden omdat ze meereizen vanuit zuiderse streken via toeristen. De vraag is of die muggen zich hier gaan settelen en vermenigvuldigen. Dus gaan broeden. Ze kunnen zo virusdragers worden van ziekten die hier al tientallen jaren niet meer voorkwamen.”
- “Bepaalde aandoeningen rukken op. Chikungunya en dengue zijn klassieke tropische aandoeningen waar we nu in de Middellandse Zee-landen ook gevallen van zien”, vertelt Apers. “Die gevallen zijn het resultaat van plaatselijke vermenigvuldiging. Door 犀利士 //businessam.be/klimaatverandering-bedreigt-inspanningen-om-tropische-ziekten-uit-te-roeien/” target=”_blank” rel=”noreferrer noopener”>de klimaatopwarming gaan ziektedragers wereldwijd zich anders gedragen. In het geval van insecten betekent het dat ze zich ook noordelijker kunnen verplaatsen en kunnen broeden in biotopen waar dat vroeger onmogelijk was, omwille van de temperatuur.”