Maleisisch festival eist 2,26 miljoen euro van The 1975 na omstreden kus

Het Maleisische festival Good Vibes Festival heeft de band The 1975 aangeklaagd voor een bedrag van maar liefst 1,9 miljoen pond (2,26 miljoen euro). Dit is het gevolg van de omstreden kus tussen frontman Matty Healy en zijn bassist. In Maleisië is homoseksualiteit verboden, waardoor het optreden van de band meteen werd stopgezet en de leden het land onmiddellijk moesten verlaten. De rest van het festival werd ook volledig afgelast. Nu eist het festival een schadevergoeding.

De organisatie van het Good Vibes Festival in Maleisië eist een bedrag van 1,9 miljoen pond (2,26 miljoen euro) van de Britse band The 1975, zo weet Variety. De oorzaak is de kus tussen frontman Matty Healy en bassist Ross MacDonald tijdens hun set afgelopen zomer. Als gevolg daarvan werd het festival afgelast.

Verboden kus

Het voorval dateert ondertussen al van meer dan een jaar geleden. Op zaterdag 22 juli 2023 trad de Britse band The 1975 als een van de hoofdacts optreden op het festival Good Vibes in Kuala Lumpur, de hoofdstad van Maleisië. Nadat de band een deeltje van de set speelde, haalde frontman Matty Healy voor een eerste keer uit naar de regering van het land. “Ik snap niet waarom jullie onze band uitnodigen in een land dat zegt met wie ik wel of geen seks mag hebben”, begon hij. “Jullie zullen dan ook geen set krijgen met opbeurende nummers, want ik ben woedend.”

Nadat hij toch kort liet weten op de hoogte te zijn van het feit dat niet iedereen akkoord gaat met die standpunten, kuste hij toch zijn bassist vol op de mond. Dat was meteen genoeg voor de organisatie om het festival volledig stil te leggen. “We zijn net verbannen. Tot de volgende keer”, zei Healy nog snel tegen het aanwezige publiek. Het festival, dat nog tot zondag zou duren, werd nadien volledig gecanceld.

2,26 miljoen euro

Het festival eist nu een schadevergoeding van maar liefst 1,9 miljoen pond (2,26 miljoen euro). In de aanklacht laat het weten dat The 1975 op de hoogte was van wat er wel en niet mocht op het festival en in het land. Het ging daarbij onder andere over vloeken, roken en drinken op het podium, maar ook het uitdoen van kleren en praten over politiek of religie. Daarnaast was er ook een duidelijke regel die het de leden verbood om te kussen, zowel met leden van het publiek als met elkaar. The 1975 ging akkoord met deze regels en kreeg 350.000 dollar (zo’n 324.000 euro) voor het optreden.

In de rechtsdocumenten komen we ook te weten dat The 1975 de avond voor hun optreden eigenlijk lieten weten dat ze niet wilden optreden op het festival. Uiteindelijk kon de organisatie hen wel overtuigen om toch het podium op te gaan. Maar als protestactie speelde de groep een “volledig andere setlist” en “lapten ze met opzet de vooropgestelde regels aan hun laars”. Daarbij worden de “provocerende speech” van Healy aangehaald en de kus tussen Healy en MacDonald. Volgens de organisatie was dit “met de bedoeling om aanstoot te geven en de regels en voorwaarden van de overeenkomst te schenden”.

Verder wordt de band er ook van verdacht een fles wijn op het podium gesmokkeld te hebben, alcohol gedronken te hebben, sigaretten gerookt te hebben en te doen alsof ze braakten en spuugden. Tot slot zouden ze ook een videodrone beschadigd hebben. Dit alles zorgt ervoor dat er de band nu een schadevergoeding van maar liefst 2,26 miljoen euro boven het hoofd hangt. Het gaat hierbij ook om een schadevergoeding voor het verlies dat het festival maakte door de afgelasting van de editie.

De band heeft voorlopig nog niet gereageerd.

Meer
Lees meer...