Verschillende artiesten starten rechtszaak tegen The 1975 na verboden kus

Afgelopen weekend stond de Britse band The 1975 in de belangstelling. Niet door een nieuw album, maar wel door hun optreden op het Good Vibes-festival in Maleisië. Daar besloot frontman Matty Healy namelijk om zijn bassist op de mond te kussen. En dat in een land waar er straffen staan op homoseksualiteit. Het volledige festival werd daarna afgelast, waardoor heel wat andere artiesten geld zijn misgelopen.

Er was heel wat ophef rond de band The 1975 afgelopen weekend. De band met frontman Matty Healy, die afgelopen editie van Rock Werchter nog op de mainstage stond, heeft het verkorven in Maleisië. Healy besloot namelijk om in het midden van de set zijn bassist op de mond te kussen. Iets wat niet kan in een land dat homoseksualiteit verbiedt. De band werd meteen van het podium gehaald en het land uitgestuurd.

Ook het festival ging niet verder. En daar willen andere artiesten en verkopers nu voor vergoed worden. Daarom zijn sommigen nu een rechtszaak tegen de band gestart.

Verboden kus

Het voorval dateert ondertussen al van zaterdag 22 juli. Op die dag zou de Britse band The 1975 als een van de hoofdacts optreden op het festival Good Vibes in Kuala Lumpur, de hoofdstad van Maleisië. Nadat de band een deeltje van de set speelde, haalde frontman Matty Healy voor een eerste keer uit naar de regering van het land. “Ik snap niet waarom jullie onze band uitnodigen in een land dat zegt met wie ik wel of geen seks mag hebben”, begint hij. “Jullie zullen dan ook geen set krijgen met opbeurende nummers, want ik ben woedend.”

Nadat hij toch kort liet weten op de hoogte te zijn van het feit dat niet iedereen akkoord gaat met die standpunten, kust hij toch zijn bassist vol op de mond. Dat was meteen genoeg voor de organisatie om het festival volledig stil te leggen. “We zijn net verbannen. Tot de volgende keer”, zegt Healy nog snel. Het festival, dat nog tot zondag zou duren, werd nadien volledig gecanceld.

Gevolgen

Die annulering heeft voor heel wat plaatselijke artiesten grote gevolgen. Want hoewel bands als The 1975 ruim op voorhand worden betaald, is dat niet bij iedereen het geval. Omdat de rest van het festival dus niet doorging, bestaat de kans dat die artiesten geen geld zullen zien. En daar willen minstens 10 artiesten nu iets aan doen.

Zij gaan nu dan ook een rechtszaak aan tegen de Britse band. Daarnaast zouden ook enkele verkopers van eten zich daarbij aansluiten aangezien ook zij een dag opbrengsten hebben mislopen. En alsof dat nog niet genoeg is, zijn er ook verschillende plaatselijke LGBTQ+-instanties die niet akkoord gaan met het gedrag van Healy. “Hij begrijpt de cultuur niet. Hij denkt dat we gered moeten worden van iets, maar uiteindelijk deed hij dit enkel voor zichzelf”, klonk het in een interview van dragqueen Carmen Rose bij BBC.

@as1ff 1975 was banned right after this at Good Vibes Festival! #gvf #1975 @the1975 ♬ original sound – Asiff_noh
Meer
Lees meer...