The 1975 cancelt rest van tour in Azië na ophef rond kus frontman en bassist

De band The 1975 zal hun tour door Azië niet verderzetten. Die beslissing kwam er nadat frontman Matty Healy en zijn bassist een kus deelden op een podium in Maleisië. Voor die kus haalde Healy ook verbaal uit naar de regering en wetgeving in het land. Uiteindelijk werd het festival stilgelegd en moest de band het land verlaten.

Er was heel wat ophef rond de band The 1975 afgelopen weekend. De band met frontman Matty Healy, die afgelopen editie van Rock Werchter nog op de mainstage stond, heeft het verkorven in Maleisië. Healy besloot namelijk om in het midden van de set zijn bassist op de mond te kussen. Iets wat niet kan in een land dat homoseksualiteit verbiedt. De band werd meteen van het podium gehaald en het land uitgestuurd. Nu komt er ook geen vervolg meer aan hun tour door Azië.

Vergissing

Het voorval dateert ondertussen al van zaterdag 22 juli. Op die dag zou de Britse band The 1975 als een van de hoofdacts optreden op het festival Good Vibes in Kuala Lumpur, de hoofdstad van Maleisië. Nadat de band een deeltje van de set speelde, haalde frontman Matty Healy voor een eerste keer uit naar de regering van het land. “Ik snap niet waarom jullie onze band uitnodigen in een land dat zegt met wie ik wel of geen seks mag hebben”, begint hij. “Jullie zullen dan ook geen set krijgen met opbeurende nummers, want ik ben woedend.”

Nadat hij toch kort liet weten op de hoogte te zijn van het feit dat niet iedereen akkoord gaat met die standpunten, kust hij toch zijn bassist vol op de mond. Dat was meteen genoeg voor de organisatie om het festival volledig stil te leggen. “We zijn net verbannen. Tot de volgende keer”, zegt Healy nog snel. Het festival, dat nog tot zondag zou duren, werd nadien volledig gecanceld.

Geen andere concerten

Ondertussen heeft de band bekendgemaakt dat het ook de rest van de Aziatische tour niet meer zal verderzetten. The 1975 zou normaal gezien nog te zien geweest zijn in Taiwan en Indonesië, maar dat feestje gaat niet door.

Het meest opvallende daarbij is het gecancelde concert in Taiwan, een land waar het homohuwelijk nochtans legaal is. In Indonesië is dat nog steeds niet het geval.

Bekijk de video’s hier:

@caitlinchuah #gvf2023 #gvf #goodvibesfestival #goodvibesfestival2023 #the1975 #1975 #malaysia ♬ original sound – Caitlin Chuah
@as1ff 1975 was banned right after this at Good Vibes Festival! #gvf #1975 @the1975 ♬ original sound – Asiff_noh
Meer
Lees meer...