Man die “Congo is van ons” riep naar zwart meisje op Pukkelpop excuseert zich: “Enorm geschrokken van mijn eigen gedrag”

Man die “Congo is van ons” riep naar zwart meisje op Pukkelpop excuseert zich: “Enorm geschrokken van mijn eigen gedrag”

Een van de mannen, die op Pukkelpop tijdens het optreden van Kendrick Lamar zwarte meisjes lastig viel, “handjes kappen, Congo is van ons” zong en de Hitlergroet bracht, heeft zich geëxcuseerd. “Ik ben enorm geschrokken van mijn eigen gedrag”, klinkt het. Het parket is ondertussen een onderzoek op verdenking van racisme gestart.

Er dook gisteren een filmpje op, waarin te zien is hoe enkele festivalgangers op Pukkelpop “handjes kappen, de Congo is van ons” zingen. In hun beschonken toestand werd ook de Hitlergroet gebracht. Nu biedt een van hen zijn excuses aan. Dat meldt onder andere de VRT. “Tot mijn grote spijt ben ik een van de jongeren die het bewuste liedje meezingt”, klinkt het. “Dit zonder nadenken en zonder enig besef van de inhoud van het lied en al geenszins van de gevoelens die het zou kunnen los wekken bij de mensen die zich aangesproken voelen.”

“Geschrokken van eigen gedrag

“Ik ben enorm geschrokken van mijn eigen gedrag en de ongenuanceerde reacties die dit via de (sociale) media teweegbracht”, gaat het verder. “Het gedrag dat ik vertoond heb, strookt absoluut niet met de persoon die ik ben of wil zijn.”

“Dames niet benaderd”

“In eerste instantie wil ik me dan ook excuseren aan iedereen die zich aangevallen voelt en in het bijzonder aan de twee dames die dit terecht gemeld hebben als onaanvaardbaar. Ik was evenwel niet betrokken bij de klachten die de betrokkenen hebben over ongepast gedrag of benadering door andere aanwezigen bij het optreden. Ik heb enkel stomweg zitten meezingen zonder te beseffen hoe hierdoor mensen gekwetst werden.”

De herrieschoppers zouden de zwarte meisjes geduwd en geschopt hebben.

Onderzoek

Het parket van Limburg is een onderzoek gestart naar het incident.

Ook Pukkelpop liet al een reactie na: “We zijn absoluut verbolgen over het incident dat zich afspeelde tijdens het optreden van Kendrick Lamar. Pukkelpop is een festival waar iedereen welkom is, ongeacht het geslacht, de taal, politieke overtuiging, raciale of etnische oorsprong, religie of levensbeschouwing, handicap, beperking, leeftijd of seksuele gerichtheid. Wij verwerpen elke vorm van fysiek of verbaal geweld, pesterijen en respectloos gedrag! We zullen dit voorval verder onderzoeken en bekijken welke juridische stappen mogelijk zijn. Dit tolereren we niet, zulke individuen hebben geen plaats op Pukkelpop.”

Gelijkekansencentrum Unia bevestigt dat de zaak ook bij hen gemeld is en volgt verder op. Wie openlijk racisme of gelijk welke vorm van discriminatie ziet, kan dat altijd bij hen melden op info@unia.be.

Gesponsorde artikelen