Mannen hebben véél langer last van relatiebreuk-pijn dan vrouwen

Jaren later nog even nostalgisch terugkijken op een relatie, iedereen doet het wel eens. Maar mannen blijken nog veel langer last te hebben van pijn na een relatiebreuk dan vrouwen. Dat trauma kan soms jaren aanslepen en zelfs decennia later nog de kop opsteken, blijkt uit onderzoek. Dat is zelfs het geval als ze zelf de relatie beëindigen en ze daar achteraf wat spijt over hebben.

De eerste dagen nadat je uit elkaar gaat, dat zijn zware, dat weet iedereen. Het is het moment voor Netflix-marathons, emmers ijs en lange avonden op café met een pint of glas cava. Of je nu een beetje opgelucht bent omdat je eindelijk de stap hebt gezet of je bent helemaal in de war omdat je de break-up niet zag komen: het einde van een relatie is altijd moeilijk, voor beide partijen. Maar uit onderzoek blijkt wel een opvallend verschil tussen mannen en vrouwen: mannen zien langer af van een relatiebreuk dan vrouwen.

Relatiebreuken doen meer pijn

Sowieso is spijt over een relatiebreuk een veel ergere pijn dan andere soorten. Dat blijkt uit een studie van de Binghamton-universiteit. De meeste mensen zijn tegen hun dertigste door een aantal relaties gegaan, zegt die studie. Minstens één van die relatiebreuken zal gemiddeld zwaar genoeg zijn dat “het een effect heeft op hun mogelijkheid om verder te gaan met hun leven. Iedereen heeft een break-up gehad die heel erg was”, aldus hoofdonderzoeker Craig Morris.

21 verschillen tussen relaties als je 18, 25 of 30 bent.

pixabay

Erger zelfs: 90 procent van de respondenten hebben het over een emotioneel trauma, met kenmerken zoals kwaadheid, depressie en angstaanvallen. Ook je fysiek slecht voelen, komt voor. Misselijk zijn, niet kunnen slapen en gewichtsverlies (mensen in relaties wegen trouwens meer dan singles) komen vaak voor bij een relatiebreuk. Opvallend: in een studie met oudere deelnemers blijkt dat na een lange tijd nog steeds vaak nadenken over een bezweken relatie, vaak voorkomt. Maar dan vooral bij mannen.

Het is weinig verrassend dat partners die de relatie afbreken, minder hard rouwen dan de persoon die gedumpt wordt, maar allebei gaan ze wel door een rouwproces over hoe de relatie geëindigd is, claimt Morris. De tijdslijn is gewoon verschillend, de partner die het uitmaakt krijgt een beetje voorsprong, zeg maar.

pixabay

Waarom doet het uitmaken pijn?

Volgens de onderzoekers zijn er drie factoren waarom een relatiebreuk zo veel pijn doet. De eerste is je plaats in je sociale omgeving. Aan een stabiele relatie zit wel wat aanzien verbonden en mensen hebben dus vaak het gevoel dat ze hun plekje in de wereld kwijt zijn. Dat is een belangrijke factor in je geluk, volgens de onderzoekers en dus een reden waarom relatiebreuken zo veel pijn doen.

Alexa en Google Home kunnen voorspellen of je relatie standhoudt of niet.

Een tweede reden is dat mensen meer geneigd zijn om spijt te hebben over situaties waar ze enige controle over hadden. Wie begrijpt dat ie misschien enige zeg had in wat er hem of haar overkomen is, kijkt terug en wenst dat ze het anders hadden aangepakt. Er zijn met andere woorden gevolgen aan de afwas negeren alsof ie niet bestaat en als dat dan ook nog leidt naar je break-up, kan je daar lang over blijven nadenken.

Als laatste klagen mensen ook vaak over spijt als ze in een periode met veel twijfels zitten. Dan kijken ze terug en zien ze vooral terugkerende thema’s: een relatie die eindigt, kan zo een thema zijn. Zo kan het twintig jaar geleden zijn dat je het uitmaakte met je lief uit het middelbaar en kan die spijt daarover terugkeren als het even niet goed gaat in je huwelijk. Je denkt dan dat het beter zou gegaan zijn met dat eerste lief omdat je een geïdealiseerde versie van hem of haar in je hoofd hebt.

pixabay

Mannen hebben meer pijn dan vrouwen

Vrouwen kijken echter terug op relaties zonder spijt. Ze vertellen aan de onderzoekers vaker over wat ze geleerd hebben en hoe lang geleden dat allemaal wel niet is, dan over spijt dat de relatie geëindigd is. Ze hebben het vaak over het einde van de relatie gehad met vriendinnen, familie en zelfs geestelijken. Dat is het grootste verschil met mannen. Zij zijn meer geneigd om te zeggen dat die periode in hun leven de beste ooit was. Ze zeggen, in scherp contrast tot vrouwen, nooit dat ze vrede hebben met de situatie nu of dat ze een betere persoon zijn geworden door de break-up.

17 signalen die niet veel goeds voorspellen voor je relatie.

Volgens Morris zorgt een maatschappelijk verwachtingspatroon dat mannen meer afzien van relatiebreuken. Bij mannen is een langdurige relatie gelinkt aan hun capaciteit om te functioneren als broodwinner. Er komt dus wat aanzien bij kijken en een gefaalde relatie wordt bekeken als falen op andere vlakken. “Het heeft veel sociale gevolgen voor een man”, concludeert Morris.

pixabay

Rebound

Vandaar ook dat de mannen in het onderzoek sneller geneigd waren om een reboundrelatie te hebben, denkt de antropoloog. “Dat is een snelle terugkeer naar de sociale status die ze eerder hadden”. Toch lijkt het alsof spijt hebben van je break-up ook wat goede kanten heeft. “Vaak is terugdenken aan je vorige relatie een fijne nostalgische gedachte.” Veel mensen onthouden uit de pijn na een break-up ook hoe fijn het was om wel een relatie te hebben. “En dus beginnen mensen er opnieuw aan, anders zouden we niet zo veel relaties hebben.”

Hier zijn een paar essentiële tips om een lief te hebben én te houden.

Wij onthouden: vrouwen en hun vriendinnen, da’s uitstekende therapie. Tijd voor Netflix en cava.

pixabay
Meer
door Redactie
Lees meer...